Mektić: Tužilaštvo BiH se bavi glupostima

Vijesti 29. sep 201716:47 > 17:01
N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas će se sastati sa delegacijom britanskih lordova. Mektić je kazao da će fokusirati na zadnju raspravu lordova u britanskom parlamentu vezano za BiH i kvalifikacije koje su iznesene na račun BiH.

Mektić je najavio da će sa lordovima razgovarati o prijetnjama terorizma, ekstremizma i svega što se može vezati za taj problem u BiH.

Kazat ću da već treću godinu, javno i transpranetno, svi građani BiH i izvan znaju šta je problem ekstremizma i terorizma i da već ništa ne skrivamo oko tog pitanja da bi se fokusirali na rješavanje tih pitanja i problema. Iznijet ću stanje i neću se složiti s nekim kvalifikacijama i porukama koje su poslane iz našeg okruženja o broju radikalizovanih osoba u BiH. Mi u BiH nismo do kraja završili model referalnog mehanizma kako bi znali s kojim prijetnjama se suočavamo kada je u pitanju ukupni broj radikaliziranih osoba. Sigurno da ni druge osobe izvan BiH ne rade na tom mehanizmu da bi mogli doći do tog konačnog broja“, kazao je Mektić.

On je kazao da je BiH imala i ima probleme, ali da se radi na jednoj vrsti unutrašnje reforme u borbi protiv terorizma i prevencije terorizma i da treba dati pravu sliku onoga kako jeste u BiH i šta se planira raditi u narednom periodu.

Značajan dio razgovora bit će o borbi protiv organizovanog kriminala i posebno problema korupcije. Korupcija je najveća rak rana ovog društva. Ona je prijetnja u svim društvenim segmentima i razara BiH kao državu i posebno ću govoriti o neefikasnosti pravosudnog sistema u BiH jer mi je poznato da UK već godinama izdvaja značajna finansijska sredstva kao podršku razvoja pravosudnog sistema u BiH“, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je rekao da će britanskim lordovima kazati da nema značajnih rezultata u radu pravosuđa te da je korupcija najveći problem bh. društva.

Treba ispitati kvalitet i kvantitet razvoja ovakvog pravosudnog sistema. Reći ću šta su slabosti pravosudnog sistema, posebno mislim na VSTV i imenovanje osoba na pravosudne funkcije, jer nema kriterija za postavljanje osoba za nosioce pravosudnih funckcija. Zamolit ću ih da taj novac koji ulažu usmjere na jedan drugačiji način, da se taj novac uloži kao podrška i da se permanentno gledaju rezultati takve podrške pravosudnom sistemu BiH. Rezultat se mora ogledati konkretnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, izjavio je Mektić.

On je kazao da se sve to dešava u vrijeme korupcije i teških afera.

Tu su afere Bobar banke, Pavlović banke, Muhlbauera… Tu su nanesene stotine miliona štete. Tužilaštvo BiH zajedno s RTRS produkuje afere koji se na neki način ispostavljaju prema meni. RTRS nađe nekog Galijaševića koji ispriča razne priče i gluposti, koje meni uopšte nisu jasne, a zatim se Tužilaštvo okrene na istragu koja je 2015. otvorena i zatvorena. On bolje radi od tužilaca, jer tužioci prihvataju svaki njegov zahtjev i postupaju prema njemu. A mi smo protiv Galiješevića zbog izazivanja nesigurnosti podnijeli stranice i stranice materijala, ali to njima nije relevantno. Tu je afera sa Suarom koji je produkovao aferu na RTRS-u i bavili su se time. Onda se proizvede Josip Šimić i afera, a onda on sedam dana rafalno podnosi krivične prijave. Josip Šimić na kraju završi u pritvoru“, poručio je Mektić.

Mektić je kazao da Tužilaštvo BiH radi protiv sistema i ne radi u interesu građana.

Tužilaštvo se bavi glupostima. Imaju neke kombinacije s nekim medijskim kućama, proizvedu neke afere, otvaraju razne istrage i troše novac ovog naroda na gluposti. Svako bi vidio da su to nebuloze, ali njima je to ozbiljno jer Gordana Tadić vidi da sam problem jer nemaju rezultata i ne mogu da se brane i misle da će otvaranjem istrage izvršiti pritisak na mene da šutim. Ali ja neću“, kazao je ministar sigurnosti BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.