Hanefija Prijić Paraga na slobodi najkasnije za šest mjeseci

Vijesti 30. sep 201710:48 > 10:53
N1

Dr. Almin Dautbegović, advokat Hanefije Prijića Parage, bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, koji je početkom marta ove godine osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, mogao bi uskoro biti na slobodi.

Dr. Almin Dautbegović, advokat Hanefije Prijića Parage, bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, koji je početkom marta ove godine osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od13,4 godine zatvora, potvrdio je informaiciju INS-a da bi se njegov branjenik uskoro mogao naći na slobodi.

Kako je INS sinoć objavio, Apelacioni sud u Breši prihvatio je žalbu Prijićeve odbrne i preinačio je kaznu zatvora sa doživotne na 20 godina.

Pod pretpostavkom da će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru u BiH, kao ono u pritvoru u Njemačkoj, gdje je uhapšen u oktobru 2015. godine, odnosno u Italiji, a uz primjereno vladanje, on bi na slobodi mogao biti nadalje za pola godine.

„Moja italijanska kolegica, koja je bila na sudu sa Hanefijom, potvrdila mi je jutros da je žalba usvojena i da je kazna smanjena na 20 godina zatvora. Imajući u vidu vrijeme koje je Hanefija proveo u zatvoru u BiH, u ekstradicijskom pritvoru u Njemačkoj, odnosno u pritvoru i zatvoru u Italiji, kao i metodologiju umanjenja kazne u evropskim državama, vjerujem da bi se on mogao naći na slobodi najdalje za šest mjeseci. Dakle, moguće je da to bude i ranije, ali ja vjerujem da je ovo gornja granica. Sada ide procedura pisanja presude, dostavljanja iste zatvoru, te procedura naših molbi“, objasnio je advokat Dautbegović.

Dodao je kako je ovo, bez obzira na sve, pošten ishod i da osjeća zadovoljstvo što će se Prijić uskoro naći sa svojom porodicom. Naravno, kazao je, najbolje bi bilo da se ništa od ovog nije desilo jer je Prijić izdržao kaznu zatvora, ali je naglasio da mnogi i u BiH ne poštuju presude bh. sudova, pa nije iznenađenje da tako postupaju i italijanske vlasti.

Na koncu, kazao je, ovakvu presudu su očekivali i prilikom izricanja prvostepene presude u martu ove godine, ali je donesena doživotna kazna zatvora.

Prijiću je u BiH suđeno kao bivšem ratnom komandantu zbog ubistva italijanskih državljana 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa, čiji su vojnici presreli humanitarni konvoj, te tom prilikom ubili italijanske humanitarce Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija. Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti. Zanoti je talijanskim medijima kazao kako nije vjerovao da bi se Prijić uskoro mogao naći na slobodi.

Moždani udar i smrt oca

Podsjetimo, Paraga je uhapšen sedam i po godina nakon tragičnih događaja, 6. oktobra 2000., a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine. Osuđen je na 15 godina zbog komandne odgovornosti u ovom slučaju. Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, pušten je na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu.

Zbog toga je uhapšen u Dortmundnu u Njemačkoj prilikom posjete sestri, te je isporučen Italiji. Nakon hapšenja doživio je moždani udar, a u međuvremenu je u Gornjem Vakufu iznenada umro njegov otac, potresen ponovnim hapšenjem sina. Tokom boravka u italijanskom zatvoru, primao je prijetnje.

Ovo je jedinstven slučaj u procesuiranju ratnih zločina, ne samo na području bivše Jugoslavije, da je neko dva puta presuđen za djelo za koje je već odležao kaznu zatvora, piše INS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.