Lada Sadiković za N1: Svi najgori epiteti idu uz BiH

Vijesti 02. okt 201710:46 > 10:49
N1

Nakon boravka britanskih lordova u BiH, prof. dr. Lada Sadiković kazala je da je BiH prvi put vidjela proces odlučivanja, odnosno kako stoje stvari.

“I to ne od nas, nego od onih koji mogu promijeniti i utjecati na stvari”, kazala je Sadiković aludirajući na to da je Zapadni Balkan, a posebno BiH jedna su od glavnih tema kojom se engleski lordovi bave.

“Vidjeli smo da BiH nije funkcionalna, da je crna rupa u Evropi. Tu se vidi ozbiljnost situacije, morala je biti prepoznata situacija nefunkcioniranja. Prije 12 godina je Venecijanska konferencija to konstatovala, i uputila BiH”, kazala je.

Šokantnim je ocijenila snimak sa zasijedanja britanskih lordova, gdje je izrečeno da Evropa nije imala plan za BiH, da se nije djelovalo, a sada imamo određenu diskusiju – ko će popuniti vakuum.

“Djeton je potpisan uz vojne snage i instituciju visokog predstavnika, Paddy Ashdown je kazao da iz stabilizacije nismo prešli u fazu implementacije”, kazala je Lada Sadiković za N1.

“Grcamo u problemima”, izjavila je dodavši da smo, što se pominje u snimku, “failed state”.

“To znači da imamo visok stepen korupcije, nezaposlenosti, organizovanog kriminala, terorizma koji mogu da vode u sukobe i nasilje. Dakle, ne može gore”, ocijenila.

Drago joj je, kako je kazala, što je BiH konačno došla na dnevni red. “Kod nas ljudi misle da je kod domaćih -sve u rukama.

A ko će uspostaviti funkcionalnu BiH?

“Prijedlog Doma lordova glasi da to mora biti plan kojeg nije imala Evropa, iza kojeg će stajati sad, i također koji će biti regionalno funkcinonalan. To je važan momenat”, izjavila je.

To povezuje i sa inicijativom Macrona o reformi EU, a iznio je aktivan plan, koji je relativan novitet – iza kojeg će stati i Angela Merkel, odnosno Njemačka.

“Pokazan je interes za rješenje problema na Balkanu. Nemojmo ni zaboraviti ni Kongres SAD-a, koji je konstatovao da je korupcija uništila BiH, a sve to ide uz nezaposlenost, terorizam… Svi najgori epiteti idu uz BiH, a ne ugrožavamo samo sebe, nego i EU”, kazala je između ostalog tokom gostovanja u emisiji Novi dan na N1.

Detaljnije u videu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.