Lasić: Zbog političara BiH se doživljava kao propala država

Vijesti 03. okt 201711:56 > 11:58
N1

Sveučilišni profesor Mile Lasić komentirajući bh. političku elitu i stanje u zemlji u intervju za bh. izdanje Večernjega lista kazao je kako su oni uistinu "braća rođena" te da je riječ o "našim malim erdoğanima", ocijenivši kako se BiH upravo zbog toga u svijetu i doživljava "propalom državom".

Što se bh. političara tiče, oni su uistinu ‘braća rođena’, riječ je o našim malim ‘erdoğanima’, o sitnošićardžijskim profiterima neuspjelih tranzicija. Lošiji od njih su samo oni u akademskoj zajednici koji šute ili se sluganski odnose prema svojim političarima jer im duguju i položaje i stanove i druge sinekure. (…) Taj tobože učeni politički i akademski svijet u osnovi je slabo informiran i ne razumije da je EU postao iznimna vrijednost po sebi, pa i prostorom slobode i geopolitike osjećanja, uz respekt i individualnih ljudskih prava i identitetarnih, skupnih prava, te da se u EU ne gube, nego prožimaju i obogaćuju identiteti preko transnacionalnih politika i umreženja. Drugog puta prema političkoj zajednici kozmopolitiziranih identiteta i nema. Nitko ne razumije, dakle, da se u eri post-nacionalne demokracije radi o potrebi pravljenja vrline od zajedničkoga života svih oformljenih identiteta, i to preko metoda upravljanja razlikama, posve suprotivnim metodama majorizacija i ništenja identiteta, bili oni identiteti tzv. konstitutivnih naroda ili nacionalnih manjina ili tzv. novi identiteti“, kazao je prof. Lasić.

Kada su u pitanju turski i ruski utjecaji na Balkan, a posebno na BiH, profesor Lasić ističe kako su zemlje zapadnoga Balkana, uključujući i Hrvatsku, pokazale veliku stratešku nezrelost opredijelivši se za slijepu sljedbu Washingtona i Moskve, a u slučaju BiH dijelom i Ankare, što se vrlo pažljivo registriralo i u Bruxellesu i drugdje.

Upitan je li po njegovom mišljenju Europska unija odustala od Balkana, kazao je kako na sreću nije što je, kako kaže, potvrđeno u formi eksplicitne poruke ovim zemljama i na predrođendanskom summitu EU 9. ožujka ove godine u Bruxellesu, da bi implicitnom formulacijom u Rimskoj deklaraciji od 25. ožujka ove godine o daljnjem važenju acquisa bila potvrđena i politika proširenja i tzv. europsko partnerstvo s ovim zemljama.

S druge, pak, strane Lasić smatra kako se bez SAD-a u svijetu ne može ništa rasplesti pa ni “Gordijev čvor” u BiH.

– Uostalom, i taj čvor je dijelom rezultat američkih konstrukcijskih pogrešaka i u Washingtonu i u Daytonu, ali još više pogrešnih politika podrški anti-konzensualnim politikama u BiH. (…)  Žao mi je u svakom slučaju što Veleposlanstvo SAD-a u BiH nije u ulozi ‘treće strane’ do kraja pružalo podršku radu stručne skupine za izradu preporuka za Ustav Federacije BiH, pa je danas konstitucionalni redizajn u BiH još više nemoguća misija nego prije četiri godine. Ali, nije mi žao što sam sudjelovao u radu stručne skupine za ustavne promjene jer sam, radeći u njoj tijekom 2013., izgubio i posljednje iluzije o BiH – naglasio je. 

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, smatra kako je pitanje nebiranja političkih predstavnika drugima glasovima brojnijih nacija par excellence važno političko pitanje.

Pri tomu se ne radi o tomu da Hrvati biraju Hrvate, nego da imaju pravo izabrati koga hoće za svoje političke predstavnike. Ali, takvo što nitko ne želi korektno interpretirati i operacionalizirati. Otuda su i sljedeći opći izbori u BiH vrlo vjerojatno repriza svih već viđenih budalaština na prethodnima, a ne bih isključio ni njihovo neodržavanje. Inače, britanski lordovi su ‘male mace’, u svijetu se BiH i ne tretira drugačije nego kao ‘propala država’“, ocjenjuje Lasić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.