Čović: Početkom iduće godine kandidatski status za EU

Vijesti 03. okt 201714:12 > 14:14
Izvor: Fena

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Travniku kako BiH do kraja ove godine može očekivati aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO, a početkom iduće godine kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji (EU).

– Vjerujem da ćemo početkom iduće godine imati kandidatski status, a za to je potrebno usvojiti akcize. Riješili smo pitanje prometne zajednice te nam trebaju proračuni i odgovori na Upitnik Europske komisije – kazao je Čović novinarima, nakon sastanka s predstavnicima Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ).

Kako je dodao, za daljnji razvoj, kao i euroatlantske integracije BiH, potrebna je, prije svega, politička stabilnost zemlje.

– Već dugo razgovaramo o izborima i kroz te razgovore smo izgubili osjećaj za realne probleme naših žitelja, i u ovoj sredini, ali i diljem BiH – ustvrdio je Čović.

Na sastanku sa članovima Vlade SBŽ-a je, kako je rekao, razgovarano o problemima koje je potrebno riješiti i projektima koji se očekuju, a jedan od njih je izgradnja brze ceste Lašva – Travnik.

– Vjerujem da će federalna Vlada do kraja godine stvoriti preduvjet za ovaj, i brojne druge projekte. Mislim da su sredstva za to osigurana i da je sada u pitanju više tehnička problematika – naglasio je Čović.

Istaknuo je kako će u narednih 15 dana obići i ostala područja u BiH, a cilj je stvoriti kompletnu sliku o potrebama i aktivnostima tih sredina, kako bi se tražila rješenja, ali i prenijele informacije predstavnicima EU.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je kako je na sastanku razgovarano o potrebama i projektima koji su od interesa za SBŽ i Federaciju BiH, ističući, također, da je to, među ostalim, izgradnja brze ceste Lašva – Travnik, koja će doprinijeti razvoju gospodarstva u SBŽ-u.

– Nadam se da smo sada u vrlo realnoj fazi. Vlada Federacije BiH se opredijelila za rad na tom projektu i čekamo praktično rebalans da krenu operativne procedure izdavanja građevinske i urbanističke dozvole, te rješavanja imovinskih pitanja. Nadam se da ćemo početkom iduće godine imati realne pokazatelje tog projekta – dodao je Lendo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.