Džaferović: Akcize nisu pitanje pozicije i opozicije

Vijesti 03. okt 201717:39 > 17:58
N1

Sutra će u Sarajevu UO UIO BiH očitovat se o prijedlogu izmjena zakona o akcizama. Ako postignu saglasnost zakon će biti upućun ponovo na Vijeće ministara BiH. Ranije nije bilo političke saglasnosti o izmjenama ovog zakona. Bez izmjena zakona nema novca od međunarodnih kreditora, bez tog novca, nadležni kažu, nema ni novih kilometara autoputa.

O Zakonu o akcizama, ali i drugim aktualnim temama u emisiji Dan uživo na N1 televiziji govorio je Šefik Džaferivić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH.

Vjerujem da će zastupnici Predstavničkog doma PS BiH ipak na kraju procijeniti da je to potrebno BiH, rekao bih neophodno. Cijeli svijet savjetuje BiH da to uradi. Čuli smo predstavnike EU, bh. analitičari koji se ozbiljno bave ekonomnijom kažu da je to pravi put kojim treba ići BiH. Cijene goriva u BiH su najniže u regionu i BiH ima prostora da uvede akcizu od 15 feninga. Vidjet ćemo sutra šta će se desiti“, kazao je Džaferović za N1.

On je istakao da bez izmjena zakona o akcizama nema ekonomskog razvoja BiH, nema masovne cestogradnje, brzih cesta kroz cijelu BiH. “To bi dalo snažan impuls cjelokupnom ekonomskom pitanju BiH“, smatra Džaferović.

Koji tekst zakona će se naći u parlamentarnoj proceduri?

Zakon je još u pripremi. UO UIO razmatra razne opcije. Ono što je bitno i na čemu su insistirali mnogi je da u Zakonu stoje odredbe o transparentnom trošenju na ceste i autoceste u BiH. Ako bi tako bilo, a nadam se da hoće, mislim da ne postoji niti jedan razlog da zakon bude odbijen“, mišljenja je Džaferović.

Prema trenutnim informacijama, SDP neće podržati set izmjena zakona o akcizama.

Nadam se da će sve političke stranke kojima je stalo do napretka BiH odnositi odgovorno na ovom pitanju. Ovo nije pitanje jedne političke stranke, nije pitanje pozicije i opozicije, ovo je pitanje BiH i svih nas koji sjedimo tamo“, rekao je gost Dana uživo.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH Šefik Džaferović je naglasio da nema pritisaka od strane međunarodnih zvaničnika, već dobronamjerni savjeti.

Dosadašnje iskustvo nam jasno govori da su to bili savjeti. Zakon tri puta nije prolazio u parlamentarnoj proceduri, tako da pritisaka nema.

Na pitanje šta ukoliko se ne usvoje izmjene zakona o akcizama, Džaferović je odgovorio:

Nadam se da će biti usvojen u oba doma. Ako bi bio odbijen, čuli smo sve moguće posljedice. Nema sredstava Transportne zajednice zemalja Zapadnog balkana, nema sredstava međunarodnih institucija, nema cestogradnje, nema ekonomskog napretka BiH i svi će morati snositi odgovornost za posljedice.”

Član SDA je prokomentarisao i izjave Milorada Dodika da će “Banjaluka i Beograd jednog dana biti u jednoj državi”.

Međunarodna zajednica je mnogo puta reagirala na ovakve situcije i slala nedvojbene stavove. Mi uvijek kao stranka reagiramo na takve izjave. Cijenimo da je to važno i bitno da se pošalje kristalno jasna poruka. RS i Srbija nikada neće biti jedno. RS može samo postojati kao entitet u BiH. RS moraju poštovati Dejtonski mirovni sporazum. RS može postojati samo kao multietnički entitet u državi Bosni i Hercegovini. Toga moraju biti svjesni svi koji daju takve izjave.

Džaferović je prokomentarisao i pitanje izmjena Izbornog zakona BiH.

Imamo stavove kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona. Ono što smo mogli vidjeti od kluba Hrvata u Domu naroda je neprihvaltjivo jer ne uvažava Ustav FBiH, međunarodne konvencije i uvodi nas u dodatne etničke podjele BiH. Taj zakon sigurno neće dobiti prolaz u Predstavničkom domu. Mi Imamo pripremljen prijedlog. SDA će ići sa svojim prijedlogom i bilo bi dobro da to bude tema za sve političke stranke, a ne samo za SDA i HDZ. Svi trebamo dati doprinos tome. Nema ustavne reforme Predsjedništva i Doma naroda bez implementacije presude Sejdić-Finci. Bez promjene ustava nije moguće mijenjati izbor članova Predsjedništva BiH i članova Doma naroda“, izjavio je Džaferović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.