Počela rasprava u disciplinskom postupku protiv Čolaković

N1

U Ministarstvu vanjskih poslova počela je rasprava u okviru stegovnog postupka protiv ambasadorice BiH u Nizozemskoj, Mirsade Čolaković.

Odbrana veloposlanice Čolaković podnijela je četiri prigovora u kojim tvrde da ovo povjerenstvo nije nadležno, da imaju primjedbu na sastav povjerenstva jer je, kako tvrde, predsjednik Povjerenstva Marinko Avramović u sukobu interesa, te da je ministar Igor Crnadak kao tužitelj utjecao na stegovno povjerenstvo za koje tvrde da imaju dokaze,

Također, zatražili su prekid postupka jer će u protivnom podnijeti kaznene prijave.

Povjerenstvo je odbilo sve ove prigovore i nakon stanke će se odlučiti o zahtjevu za izuzeće stegovnog povjerenstva.

Inače, disciplinski postupak pokrenut je po tri tačke – nepostupanje po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova i nedostavljanje pisma primaocu, otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu /članu Predsjedništva BiH/, te otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu /predsjedavajućem Predsjedništva BiH/.

MVP je 19. jula donijelo odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv Čolakovićeve, na prijedlog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Igora Crnadka.

Problem sa Čolakovićevom je nastao nakon što je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saopštio da je otvarano pismo koje mu je upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Pismo je Ivaniću upućeno posredstvom Ambasade BiH u Holandiji, a u tom trenutku na funkciji ambasadora bila je Čolakovićeva.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.