VIDEO| Burno na postupku protiv Čolaković: Nisam u policiji

Vijesti 04. okt 201713:07 > 13:44
N1

U Sarajevu je počela rasprava u okviru disciplinskog postupka protiv ambasadorice BiH u Hagu Mirsade Čolaković, koju ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tereti za nepostupanje po instrukciji ministra, nedostavljanje pisma primaocu i otvaranje zatvorene pošte članova Predsjedništva BiH.

Zastupnik Čolakovićeve je Emir Hasić, a Nenad Škipina je zastupnik Crnadka, dok Disciplinskom komisijom predsjedava Marinko Avramović.

Današnja rasprava je započela burno Nakon što je Škipina Čolakovićevu nazvao “okrivljenom“, na šta je reagovao njen zastupnik te rekao kako u tom postupku nema okrivljenih i da mora reagovati na takav naziv.

Avramović je nakon toga naveo kako se protiv odluke o pokretanju disciplinskog postupka ne može izjaviti posebna žalba, i da je Ministarstvo vanjskih poslova donijelo zaključak kojim se ovaj prigovor odbija kao nedopušten o čemu je advokat Emir Hasić obaviješten telefonom. 

Hasić je na Avramovićevu izjavu reagovao te ga upitao je li to nova praksa da se obavještava telefonom, a Avramović je rekao kako jeste dozvoljena, no Hasić je u svom stilu komentarisao: “Ja se izvinjavam, telefon mi je krčao pa vas nisam razumio šta mi govorite“, na šta ga je Avramović upozorio na korektno ponašanje.

Sjećam se razgovora u kojem ste čuli šta sam rekao“, naveo je Avramović, na šta je Hasić komentarisao kako će “promijeniti operatera“.

Nadalje u raspravi, Hasić je istakao Disciplinskoj komisiji kako bi trebalo poučiti druge rukovodioce da postupaju zakonito. “Budući da ste odbili sve prigovore koje smo iznijeli, ističemo i četvrti prigovor – Disciplinska komisija je ‘koketirala’ sa ministrom vanjskih poslova mimo javnih rasprava koji je u ovom postupku stranka“, izložio je Hasić, no Škipina je rekao Komisiji kako treba da upozore punomoćnika ambasadorice da ne upotrebljava termine “koketira”, jer kako je naveo, to nije “primjereno”.

Škapina je tražio da se Hasić očituje na koji način je došao do tog akta, a advokat Čolakovićeve je kazao kako: “Odbrana gospođe Čolaković na svoj način prikuplja dokaze kako bi dokazala da je cijeli ovaj postupak protuzakonit“.

Avramović je nakon toga od Hasića zahtijevao da kaže da li je do te instrukcije došao na legalan način, a Hasić mu je poručio: “Ja znam vašu prošlost da ste bili policijski isljednik, ali ja nisam u policijskoj stanici i ne dozvoljavam takva pitanja“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.