Tko je otvorio Ivanićevo, a tko Izetbegovićevo pismo

Vijesti 04. okt 201722:18 > 22:18
N1

Jedna od priča dana koja je trajala gotovo cijeli dan je disciplinski postupak protiv ambasadora BiH u Hagu Mirsade Čolaković. Ministricu Čolaković ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tereti za nepostupanje po instrukciji ministra, nedostavljanje pisma primaocu i otvaranje zatvorene pošte članova Predsjedništva BiH.

Svečana dvorana u Ministarstvu vanjskih poslova danas je pretvorena u svojevrsnu sudnicu. Na optuženičkoj klupi: Mirsada Čolaković, veleposlanica BiH u Nizozemskoj. Prvostupanjsko stegovno povjerenstvo odlučuje u slučaju “otvaranja pisma”

“Ne osjećam se krivom niti pod jednoj točki”, kazala je Mirsada Čolaković, veleposlanica BiH u Nizozemskoj. 

 Veleposlanici Čolaković pokretač postupka ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak stavlja 3 točke na teret: ne postupanje po njegovoj instrukciji, otvaranje pisama člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i otvaranje pisama Mladena Ivanića, tadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Veleposlanica Čolaković potvrđuje: po usmenoj naredbi otvorila sam samo kuvertu Bakira Izetbegovića. Ove tvrdnje potvrđuje i svjedok obrane, šef Izetbegovićevog ureda Elvir Čamdžić.

No u cijeloj priči ostalo je otvoreno pitanje tko je onda otvorio pismo tada predsjedatelja Ivanića koje je prema tvrnjama svjedokinje Milice Lopataić, u ured ministra Crnatka takđer došlo otvoreno.

“Prva je bila na Bakiru Izetbegovića, imala je bijelu traku, a i druga je otvorena bila s trakom adresirana na Ivanića i treća – vidno netaknuta – adresirana na Čovića”, kazala je svjedokinja Milica Lopatić.

Obranu zanima zašto je pošta upućena iz veleposlanstva u Nizozemskoj završila izravno u uredu ministra Crnadka, a ne kao što procedura nalaže u sektoru multilaterale?!

Zatupnik ministra Igora Crandka Nenad Škipina u ovom postupku kao kaznu za veleposlanicu Čolaković zatražio je novčanu sankciju 5 posto od plaće 3 mjeseca.

Odluka prvostupanjsko povjerenstva očekuje se sutra. No ono što je pokazao današnju postupak, izjave svjedoka i dokazi da je u nekoliko posljednjih dana mjeseca veljače kada su se očekivala pisma iz Haga – u Ministarsvtu vanjskih poslova BiH vladalo kaotično stanje i da su u cijeloj priči dogodili brojni brojni propusti u brojnim procedurama. 

Odluka Povjerenstva očekuje se sutra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.