Crnadak: Otvorena je Pandorina kutija

Vijesti 08. okt 201711:14 > 11:23
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je na današnjoj pres-konferenciji da se naša zemlja danas nalazi u kritičnoj fazi svog evropskog puta. O slučaju ambasadorice Mirsade Čolaković i odluci Disciplinske komisije naveo je da je otvorena Pandorina kutija.

“Sada smo na prekretnici jer smo ušli u fazu u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti dalje evropskim putem. Skoro 80 posto građana podržava evropski put i naša je obaveza da iz ovog ćorsokaka izađemo. Sujete i međusobna optuživanja moramo podhitno ostaviti po strani. Vrijeme je konačno da se se održi sjednica Savjeta ministara BiH, vlada FBiH i RS uz prisustvo gradonačelnika Brčkog. Na tom sastanku da se pokaže jedinstvena volja i odlučnost i da se presjeku svi politički čvorovi koji nam tu stoje. Ovo je moja poruka šta smatram da bi bilo najbolje za nas da se desi. Optuživanja, sujete i dnevna politika se moraju zaustaviti“, kazao je Crnadak.

O slučaju ambasadorice Mirsade Čolaković

“Oni koji ovih dana likuju, srpski član predsjedništva Mladen Ivanić, ja i cijeli srpski narod su uprkos opstrukcijama pobijedili. Sud u Hagu je odbio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije. Moje pismo je stiglo tamo gdje treba na vrijeme i uticalo je na odluku. Ovo je poraz BiH, ovo je poraz diplomatije u ovoj zemlji, pokazatelj da BiH ruše oni koji o njoj najviše pričaju. Bošnjaci i Hrvati u Komisiji su donijeli odluku, došlo je od preglasavanja. Izetbegović je odbio da razmatra moj zahtjev za smjenu ambasadorice”, naveo je Crnadak.

On je kazao da je u ovom slučaju otvorene Pandorina kutija.

“Na diplomatskim akademijama od Beča do Brazila sam govorio o tome, niko ne vjeruje. Otvorena je Pandorina kutija. Zamislite sada situaciju da se ovo počne dešavati redovno, ambasador to neće proslijediti. Ne znam kako će to dalje izgledati”, naveo je ministar vanjskih poslova BiH.

On je kazao da su u slučaju disciplinske odluke Hrvati i Bošnjaci preglasali Srbe. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.