Lelo o zmiji u sarajevskoj školi: Vjerovatno bjelouška

Vijesti 10. okt 201713:12 > 13:31
Wikipedia/Bjelouška

U fiskulturnoj sali Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić u Sarajevu pronađena je zmija. Hitnom intervencijom ona je uklonjena, a časovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja u toj školi odgođeni su do završetka radova službe za dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju.

S obzirom na to da je vijest pratio i video snimak, pitali smo stručnjaka koja vrsta zmije je u pitanju – i da li je od nje vrebala opasnost.

Zoolog i odgovorni nastavnik predmeta Sistematika hordata na PMF-u, Suvad Lelo za N1 je na osnovu fotografije ispričao o kakvoj se vrsti radi.

“Prije svega, moram istaknuti da je snimak jako loš. Za identifikaciju treba fotografija (makro) glave sa sve tri strane i uz to fotografije gornje i donje strane tijela. Bez toga je sve nagađanje”, kazao je u uvodu.

“Zmija ima bijele mrlje dorzo-ventralno i to znači da može biti pripadnik jedne od dvije vrste. Najvjerovatnije Natrix natrix (Linnaeus) – dužina od 12 letvica (pretpostavljam 5-7 cm) uklapa se u prosječnu dužinu vrste”.

“Manje vjerovatno – smuk. Zamenis longissimus (Laurenti, 1768), jer se kod mladih individua razvija navedena mrlja koja se vremenom smanjuje i žuti. Uz sve navedeno tipujem na vrstu bjelouška”, kazao je.

Profesor Suvad Lelo sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu ponovo je istakao da je na osnovu video snimke i fotografije nemoguće uraditi 100 postotnu identifikaciju, koja je moguća samo u slučaju da zmiju ima u svojim rukama.

Niti jedna od dvije zmije nisu otrovne. 

Natrix natrix zmija na ovim prostorima poznatija je kao bjelouška. Najčešća su joj staništa oko rijeka, jezera i močvara. U vodi dobro pliva i roni, a na kopnu se dobro penje. Skriva se ispod kamenja i korijenja u rupama u zemlji. Ponekad se nađe i daleko od vode, u vrtovima i parkovima.

Hrani se žabama, punoglavcima, ribama, vodenjacima, a ponekad i malim sisavcima. Pari se u aprilu i maju, a od jula do augusta odlaže od 15 do 35 bijelih jaja mekane ljuske veličine golubljih.
Skriva ih u mahovini i pijesku. Nakon osam do deset tjedana iz jaja izlazi mladunčad. Bjeloušaprilatravnja.

Nakon zimskog sna odbacuje zimsku kožu za novu pred parenje. Razmnožava se jajima koja polaže na kopnu pored bara u zeljastoj podlozi mahovina, podaci su sa Wikipedije. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.