"Žene Srebrenice" nadaju se doživotnoj kazni za Mladića

Vijesti 11. okt 201713:29 > 13:34
Anadolija

Tokom današnjeg mirnog protesta u centru Tuzle, članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ poručile su da od haških sudija očekuju pravedno osuđivanje optuženog za ratne zločine Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

˝Mi očekujemo da on dobije doživotnu kaznu, iako su žrtve već navikle na nepravedne odluke, pogotovo u slučaju Radovana Karadžića, koji sada u zatvoru zahtijeva i posebne uslove, laptope i internet. Osim njih, još mnogo zločinaca koji se slobodno kreću treba da odgovaraju i ne treba se ukidati ni Haški tribunal, niti Sud Bosne i Hercegovine˝, smatra Nura Begović, potpredsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

Begović se osvrnula i na oslobađajuću presudu Naseru Oriću, ratnom komandantu u Srebrenici, kazavši da ˝treba prestati proganjati tog čovjeka˝.

˝Bio je u Hagu iako tamo nije trebao biti, a mislim da ovo sve radi politika, da bi se izjednačili zločini i da bi oni skrivali svoje zločince. Oslobađajuću smo presudu i očekivali, jer on nije ubica. Mi smo se branili, a bili smo u okruženju, u koncentracionom srebreničkom logoru˝, izjavila je Begović.

U Tuzli se svakog 11. dana u mjesecu održava mirna protestna šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, iz jula 1995. godine, a Begović je i ovom prilikom podsjetila da nisu pronađene brojne masovne grobnice, te da su mnoge majke, a među njima i njena, umrle ne dočekavši identifikaciju posmrtnih ostataka svog djeteta.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.