Srednjoškolci iz FBiH i RS ujedinjeni protiv podjela

Vijesti 15. okt 201717:43 > 19:38
N1

Dvije škole pod jednim krovom - koncept koji podrazumjeva dvije etničke grupe u istoj školskoj zgradi, fizički odvojeni jedni od drugih.

Nerijetko, s posebnim ulazom u školsku zgradu. Danas, u Sarajevu, srednjoškolci poručuju – želimo u školu zajedno.

“Jedinstvo u obrazovanju u BiH, želimo jedinstvo – da za sve nas, sve bude jednako”, izjavila je Amila Čengić u Sarajevu.

Srednjoškolci poručuju kako ne žele da budžet BiH bude usmjeren na podjele. Navode i kako žele ostati u ovoj državi i biti produktivni članovi našeg društva, ali da za to – vlast mora čuti njihov stav.

“Ne želimo segregaciju u srednješkolskom obrazovanju na prostoru BiH. Ne želimo podjele više, ne želimo da nas odvajaju po krvnim grupama, po nacionalnim torovima i epitetima. Želimo da imamo kvalitetno obrazovanje, to je današnja poruka. Želimo da vlast – federalno ministarstvo, kantonalna ministarstva, parlament BiH jednom zaista čuje poruku mladih, da mi ne želimo podjele. Želimo kvalitetno obrazovanje, ne želimo da idemo iz Bosne i Hercegovine, želimo da ostanemo u BiH”, stav je Fatuka Gutića iz Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH).

Iako je koncept dvije škole pod jednim krovom prisutan samo u Federaciji BiH, i to najintenzivnije u Srednjebosanskom Kantonu, i srednjoškolci iz Republike Srpske danas uz stali uz svoje školske prijatelje.

“Iz RS-a dajemo podršku protiv segregacije u obrazovanju na području BiH i mirnim okupljanjem želimo ukazati vlastima da je stvarno došlo krajnje vrijeme da se riješi ovaj problem”, kazao je Miljan Đurica, član ASU BiH.

Iz Asocijacije srednjškolaca u BiH najavljuju i nastavak aktivnosti koji će biti usmjeren na direktno rješavanja problema podjela u lokalnim zajednicama u kojima on postoji.

Koncept dvije škole pod jednim krovom aktivirao je i ujedinio srednjoškolce iz cijele BiH u proteklih nekoliko mjeseci. Oni su se okupili danas u Sarajevu da izraze svoje nezadovoljstvo zbog postojanja ovakvog koncepta u obrazovnom sistemu te da traže promjene u smislu ukidanja dvije škole pod jednim krovom.

Oni kažu kako ovakav sistem obrazovanja dovodi isključivo do segregacije i podjele među njima, te kako jedina promjena koju žele – je poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.