VIDEO| Kako se troši novac u institucijama na bh. način

Vijesti 16. okt 201719:14 > 19:45
N1

U aprilu 2016. Odlukom Upravnog odbora, uz saglasnost Vlade, na čelo Fonda za okoliš FBiH sjeda Fuad Čibukčić.

U međuvremenu smijeneni direktor Safet Harbinja tuži Fond zbog nezakonitog razrješenja s dužnosti. Među prvi odlukama novog rukovdstva – povećanja plate direktoru, i njegovim stručnim saradnicima.

U Revizorskom izvještaju stoji:

“Direktoru je na plaću obračunavan i dodatak po osnovu akademskog zvanja doktora nauka u mjesečnom iznosu od 400 maraka, dok je uposlenicima sa zvanjem magistra nauka isplaćivano mjesečno 200 maraka (pomoćnik direktora i stručni savjetnik direktora). Konstatiramo da utvrđeni dodatak na plaću temeljem akademskog zvanja doktora nauka i magistra nauka nije zakonski utemeljen.”

Osim što je rukovodstvo u 2016. znatno zapošljavalo u Fond, i mimo konursa, kako je utvrdila revizija – povećanje plata nije bilo dovoljno – te su direktor i pomoćnici isplaćivali sebi mjesečno i 53 marke naknade za prijevoz s posla i na posao – iako imaju pravo na upotrebu službenog vozila 24 sata dnevno.

Neprimjereno, napisali su revizori. No, profitiralo je i sedam članova Upravnog, te tri Nadzornog odbora. I njima su novim odlukama povećane naknade. Predsjedniku Upravnog s 1,5 na dvije prosječne plaće u Federaciji. Članovima nešto niže. Dok su se članovima Nadzornog odbora osim mjesečnih naknada, utvrdila i prava na putne troškove i dnevnice.

Nadzorni odbor imenovan je u februaru 2016. prvi put zasjedao u septembru. Upravni odbor nije zasjedao od augusta do decembra 2016. No, radili ili ne radili – svaki mjesec su uredno naplaćivali.

Sam predsjednik Upravnog odbora mjesečno ima pravo trošiti 100 maraka službenog telefona. A i rukovodstvo Fonda počastilo je radnike s 12 mobitela plaćenih gotovo 18.000 maraka. Mimo procedure javnih nabavki. No, i mnogo viši iznosi kroz transfere Fonda za različite projekte zaštite okoliša – dodjeljivani su ne putem predviđenih kriterija, nego voljom direktora. Projekti vrijedni oko 10 miliona maraka.

“Utvrđeno je da je direktor za projekte LOT-a 2 (projekti zaštite voda od značaja), koji su tražili isti iznos sredstava, a osvojili su isti broj bodova, predlagao različite iznose za dodjelu (tražena sredstva za jedan projekat su odobrena u 100% iznosu, a za drugi u 50% iznosu). Također, za pojedine projekte LOT-a 3 (strategije zaštitet okoliša), koji su pozitivno ocijenjeni od strane Komisije, direktor je predložio iznos 0 KM. Za navedeno nije dato adekvatno obrazloženje”, navodi se u Revizorskom izvještaju.

Istovremeno, rukovodstvo Fonda za okoliš u 2016. nije poduzelo mjere da pokrene pred nadležnim sudovima prinudnu naplatu, kako su naveli revizori sumnjivih i spornih potraživanja, za upravljanje otpadom od električnih i elektronskih proizvoda, od KIM TEC-a iz Viteza, FISa Vitez, te Stanić-Trade, Sarajevo – u iznosu oko milion 200 hiljada maraka.

Na navode iz Izvještaja rukovodstvo Fonda danas zbog kratkog roka koji su imali – nisu uspjeli dostaviti svoj stav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.