Protest: Hiljade penzionera dolaze u Sarajevo

Vijesti 23. okt 201714:59 > 15:18
N1/Ilustracija

Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas za N1 da će penzioneri iz ovog bh. entiteta u srijedu održati protest u Sarajevu.

Kako je kazao Rapa, tehničke pripreme za protest provedene su danas, a skup je prijavljen policiji i ostalim institucijama.

”Mi smo već najavili naše proteste koji će se održati u srijedu sa početkom u 11 časova ispred zgrade Vlade Federacije. Od jutros smo radili oko tih pojedinosti, da ne bi došlo do nekog propusta, dostavili smo zahtjev i drugim institucijama sistema”, rekao je Rapa za N1.

Kako je naglasio, prema posljednjim informacijama, u Sarajevu se očekuje dolazak i do 15.000 ljudi.

”Sve smo prema protokolu danas utanačili i utvrdili da ćemo prema najnovijim podacima imati 102 autobusa iz cijele Federacije i očekujemo da će biti između 12 i 15 hiljada ljudi. Možda čak i više”, ispričao je Rapa za N1.

Penzioneri su ranije na odluku Vlade FBiH da nema povećanja penzija za 10 posto poručili – da se stide. 410 hiljada ih je u Federaciji, 66 posto živi od minimalne penzije – 320 maraka. Nemaju namjeru više čekati da Vlada novim zakonskim rješenjima razmatra njihov bolji status.

Više o ovoj temi na sljedećem linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.