Crnadak: Sva prava ambasadorice Čolaković su poštovana

Vijesti 24. okt 201715:04 > 15:07
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da su sva prava ambasadorice BiH u Holandiji Mirsade Čolaković poštovana, ali da su neke njene odluke „direktan udar na BiH i njenu diplomatiju“.

Istakao je da će poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut dobiti pisani odgovor u vezi s „slučajem“ ambasadorice Čolaković, koji je zatražio danas na sjednici oba doma bh. parlamenta.

“Siguran sam da mu se odgovor neće svidjeti, jer su sva prava ambasadorice Čolaković poštovana. Međutim, njena odluka da ne proslijedi pismo ministra Vijeća ministara BiH je direktan udarac i na BiH i njenu diplomatiju i to od nekoga kome su ‘puna usta’ BiH”, ustvrdio je Crnadak.

Smatra da je „očigledno da poslanik Arnaut vodi kampanju za slijedećeg ministra vanjskih poslova BiH“.

“Bilo bi dobro da on saopći javnosi koje je njegove mišljenje o novouspostavljenoj praksi da ambasadori mogu samostalno odlučivati, bez ikakve odgovornosti, da li hoće ili ne proslijediti pismo ministra u Vijeću ministara, člana Predsjedništva BiH ili parlamenta”, dodao je šef bh. diplomatije.

Izjavu Arnauta, kako ga ne poznaje, ocijenio je kao neistinitu i krajnje nekorektnu.

“Odlično me je poznavao onda kada je tražio da se slikam s njim i njegovim gostima iz Australije. Očigledno da Arnaut veoma neuspješno pokušava da glumi Maria Karamatića”, dodao je Crnadak.

Arnaut je danas zatražio odgovor od ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka u vezi nepoštovanja, kako je kazao, ljudskih prava ambasadorice Mirsade Čolaković.

Ocijenio je da se prema njoj postupalo krajnje nefer nakon situacije predaje zahtjeva za reviziju presude u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Republike Srbije Međunarodnom sudu pravde u Haagu, kada je Čolaković obavljala dužnost ambasadorice u Holandiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.