Analiziramo: Koliko je SzP alternativa vlasti u RS

Vijesti 26. okt 201718:25 > 19:52
N1

Dojučerašnji visoki funkcioner SDS-a Ognjen Tadić osnovao je Narodnu stranku, čime je nastavljeno usitnjavanje opozicije u RS.

Nakon tri uzastopna poraza na izborima za Predsjednika RS, dva direktno od Milorada Dodika, dojuče SDS-ov Ognjen Tadić, upamćen po: “Laku noć Republiko Srpska”, osnovao je svoju Narodnu stranku, čime se i zvanično oprostio od SDS-a. No, je li zbogom toj stranci značilo i doviđenja Savezu za promjene (SzP)?

“Ne bježim od odgovornosti da ja sredim to stanje, jer sam ja u startu i osnovao SzP, a nisam učestvovao u njegovoj privatizaciji”, tvrdi Tadić.

Na što mu jasno odgovaraju.

“On je ovim prevršio svaku mjeru djelovanja i štetnosti u SDS-u. Neka pravi kakvu hoće partiju, on ne može biti lider u SzP-u”, poručuje Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH (SDS).

A mogu li lideri Saveza koji je sklon eroziji članstva, biti alternativa na izborima Miloradu Dodiku? Politička analitičarka Tanja Topić, kaže da su alternative nova lica i politike, koje se čekaju već deceniju.

“SzP se probudio u zadnja dva mjeseca, prešao iz defanzivne u ofanzivnu ulogu što ne znači da je to ekvivalent snage i jačanja Saveza za promjene”, ističe Topić.

Dugogodišnji novinar Žarko Marković, ocjenjuje da će izbore sljedeće godine dobiti partijske vojske, jer se apstinenti nisu probudili.

“Vi se sjećate da je Ognjen Tadić izgubio izbore za par hiljada glasova, da je Mladen Ivanić pobijedio, i onda su pokazali da i oni kada uđu u vlast vladaju na isti način kao druge stranke u RS”, podsjeća Marković.

Ako je ista matrica vladavine, različit je muzički ukus.

“Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole”. (Dodik)

“Što su s tobom plakale”. (Govedarica)

“Ne mislim da je Vukota Govedarica zapjevao da bi parirao Miloradu Dodiku. Ali, bilo bi katastrofalno kada bi se kampanja pretvorila u pjevanje po svadbama i šatorima. Ako će naši političari da beru glasove pjevanjem, onda neka se prijave na Zvezde granda ili već kako se zovu ove emisije”, navodi Marković.

A dok ne progovori sam Ognjen Tadić, analitičarka Tanja Topić, vjeruje da je njegov polički angažman, kao što je i sam najavio, bliži bloku stranaka okupljenih u Savez za promjene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.