Kemal Kozarić razriješen dužnosti

Vijesti 27. okt 201714:14 > 14:17
N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine objavilo je odluku o razrješenju Kemala Kozarića sa mjesta člana Upravnog odbora Centralne banke Bosne i Hercegovine.

“Dr. Kemal Kozarić razrješava se dužnosti člana Upravnog odbora Centralne banke BiH, s 31. oktobrom 2017. godine, na osobni zahtjev”, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom listu koju potpisuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Rođen je 13. listopada 1956. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek marketing, diplomirao je 1981. godine. Magistarski rad o temi „Perspektive modela monetarne politike Bosne i Hercegovine na putu ka Europskoj Uniji“ odbranio je u rujnu 2006. godine, čime je stekao naučni stupanj magistra ekonomskih nauka. Na istom fakultetu odbranio je doktorsku disertaciju pod nazivom „Utjecaj kreditnog rasta na ekonomski razvoj zemalja u tranziciji“ i time u veljači 2009. godine stekao naučni stupanj doktora ekonomskih nauka.

Po završetku studija, 15 godina je radio u bankarstvu, a od 1996. do početka 2000. godine obavljao je dužnost ministra financija u Vladi Kantona Sarajevo, nakon čega je imenovan za viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine. Odlukom Predsjedništva BiH od 20. svibnja 2003. godine, dr. Kozarić imenovan je za člana Upravnog vijeća CBBiH, uz čiju suglasnost je nastavio obavljati i dužnost viceguvernera CBBiH. Dužnost guvernera i predsjedatelja Upravnog vijeća CBBiH preuzeo je 1. siječnja 2005. godine. U Upravno vijeće CBBiH, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ga je ponovo imenovalo 10. lipnja 2009. godine, a Upravno vijeće CBBiH za guvernera na drugo mandatno razdoblje. Za predsjednika Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH imenovan je 2007. godine.

Od 2005. godine dr. Kozarić je održao niz predavanja na različitim fakultetima i naučnim skupovima i prezentirao veliki broj radova na konferencijama u zemlji i inozemstvu. U ovom razdoblju objavio je niz tekstova o aktualnim temama iz oblasti bankarstva i suvremenih kretanja u ekonomiji u Bosni i Hercegovini i okruženju, koji su objavljeni u stručnim časopisima. Predavač je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na predmetima: Marketing financijskih institucija; Međunarodno bankarstvo; Upravljanje bankarskim rizicima; Menadžment komercijalnih banaka. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su i priznanja za očuvanje stabilnosti monetarne politike i doprinos očuvanju stabilnosti bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 13. srpnja 2015. godine imenovan je za člana Upravnog vijeća CBBiH na mandatno razdoblje od šest godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.