Kapetanović za N1: Koliko vrijedi bh. imovina u Hrvatskoj

Vijesti 30. okt 201709:46 > 12:43
N1

U Sarajevu je prošle sedmice održana posebna sjednica bh. Parlamenta - "Parlamentarci pitaju, Vijeće ministara odgovara."

Zastupnica u Predstavničkom domu državnog parlamenta Nermina Kapetanović je na zajedničkoj sjednici tog doma postavila pitanje: “U kojoj fazi je proces utvrđivanja i definiranja bosanskohercegovačke imovine u Hrvatskoj”? Odgovor će dobiti u pisanoj formi.

Za N1 je istakla da je isto to pitanje postavila u prošlom mandatu.

“Ni tada nije proša moj pokušaj da se definiše bh. imovina. Tada nije bilo interesa da se to riješi. Vrijednost bh. imovine u Hrvatskoj je velika. Hrvatska je vratila imovinu Sloveniji i Makedoniji. Sve države imaju obavezu čuvanja imovine drugih zemalja”, izjavila je Kapetanović dodavši da je BiH kao država malo uradila na tom planu.

Različite su procjene vrijednosti bh. imovine u Hrvatskoj, istakla je.

“BiH je učestvovala u izgradnji naftovoda koji je imao naziv Janaf. U zgradi tog naftovoda je učestvovala BiH, Srbija i Hrvatska. BiH je izbačena iz prava vlasništva kada je počeo rat, vrijednost je tu bila velika”, izjavila je Kapetanović.

“Luka Šibenik je najvrijednija imovina u Hrvatskoj. Mnoga preduzeća su imala turističke objekte u Hrvatskoj, u smislu hotela i odmarališta”, kazala je.

Spomenula je Vilu Aurora, koja ima 1.400 kvadratnih metara i 5.000 kvadratnih metar azemlje, Vila Erica, Hotel Vis 2, a riječ je o devastiranim objektima.

“Postoji tvrdnja u zemljišnim knjigama Makarske, kada se objekat sruši – zemlja je Hrvatska. Načelnik opštine Gradac je to rekao, kada se sruše zgrade i hoteli – zemlja ostaje Hrvatska”, kazala je dodavši da se po međunarodno priznatim pravilima to ne smije desiti.

“Vremenom objekti gube na vrijednosti, činjenica da postoji namjerna i nemamjerna devastiranja, a vrijeme nosi zaborav. Stručnjaci koji se bave tim – kažu da bh. imovina u Hrvatskoj vrijedi više od milijarde, ako je tako – riješili bi neka pitanja”, kazala je Kapetanović za N1.

Ona vjeruje da će eksperti iz obje zemlje sjesti i definisati imovinu na način kako je to Hrvatska uradila sa Slovenijom i Makedonijom.

“Uporna sam u zaštiti interesa BiH. Vjerujem da će predsjedavajući Zvidzdić sa svojim timom uraditi sve najbolje”, rekla je Nermina Kapetanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.