Stari zanati – čuvari tradicije u BiH

Vijesti 01. nov 201718:50 > 19:35
N1

Udruženje „Stari i umjetnički zanati Tuzlanskog kantona“ organizovalo je danas manifestaciju „Izložba starih i umjetničkih zanata 2017“, sa temom Suvenir.

Suvenir je bitan dio turističke ponude, a zanatlije za izradu suvenira inspiraciju traže u prirodnim bogastvima, kulturnoj i istorijskoj baštini naroda BiH.

Mustafa Dervišević ima 22 godine i drvorezbarstvo je preuzeo od oca. Svaki komad ručno iscrta i izrezbari u orahovom, trešnjinom ili jaovorovom drvetu.

Mi predstavljamo bosanski namještaj. Naši tradicionalni stolovi, peškuni, sehare. Nismo mogli dovući sećiju jer radimo i bosanske sećije“, rekao je Mustafa Dervišević, Gračanica.

Prirodna bogastva , kulturna i povijesna baština, različitosti naroda te obilje narodnih priča i običaja velik su izvor inspiracije za suvenire koje kupuju turisti.

Uzimaju za sebe ili nekome poklon nose. Pravo da vam kažem,ima i porudžbina. Mada moji radovi sežu do Jordana“, izjavila je Bosiljka Duraković iz Tuzle.

Neke zdjelice, tacnice, podmetače. Onda je krenuli mlinovi , kućice, džamije, sebilji, svašta“, rekao je Džemal Ahmetspahić iz Kladnja.

Koliko su ručno rađeni suveniri prepoznati i cijenjeni?

Uvijek postoje ljudi koji prepoznaju kvalitet, koji prepoznaju ono što je rađeno orginalnim tehnikama, a što je jako bitno. Iako je sada neravnopravna borna između tradicionalnih obrta i umjetničkih zanata sa jeftinom inudstrijskom proizvodnjom“, kazao je Edin Pandur iz Mostara.

U Tuzlanskom kantonu registrovano je više od 400 zanimanja koja pripadaju starim umjetničkim zanatima. Ipak, kanton nem jedinstven suvenir.

Rasim Hamidović, Udruženje “Stari umjetnički zanati TK”: “S obzirom da se turizam u kantonu svake godine procentualno dobro odvija, mi imamo potrebu da napravimo i suvenir koji je svrsishodan današnjem vremenu, koji odgovara onom što kanton posjeduje i bude prihvatljiv od turista koji dolaze.”

U BiH postoji 128 starih zanata za koje više nema škole, a rijetke mlade osobe poput Mustafe žele učiti i živjeti od toga.

Može. Ko zna da nešto uradi svojim rukama, može se živjeti“, govori Mustafa Dervišević iz Gračanice.

Ove godine sa federalnog nivoa predviđeno 165.000 maraka za unapređenje izrade i plasmana turističkih suvenira kako bi se poboljšala ponuda turističkih destinacija i dao povod turistima da se ponovo vrate u našu zemlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.