Nepoznati detalji skrivanja Mirsada Kandića u Sarajevu

Vijesti 02. nov 201713:07 > 13:11
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je za N1 da se u našoj zemlji i dalje vodi istraga o tome da li je Mirsad Kandić, koji je u utorak isporučen SAD-u, imao pomagače tokom svog boravka u Sarajevu.

Mektić nije želio da otkriva detalje, rekavši da će mnogo toga biti jasnije nakon što istraga bude završena. Ranije je saopšteno da se Mirsad Kandić u Sarajevu predstavljao pod imenom Edin Radončić.

Detalji o tome u čijem je stanu na Grbavici živio, i s kim je bio kontaktu, još nisu poznati. Kandić je lociran i uhapšen u Sarajevu 4. jula, a prije dva dana je deportovan u SAD. Jučer se, na njujorškom sudu, izjasnio da nije kriv za optužbe koju su mu stavljene na teret.

Tužitelji su kazali kako je Kandić, koji je imao državljanstvo SAD-a, putovao u Tursku, u decembru 2013, a potom se pridružio militantima tzv. Islamske države, gdje je pomagao u regrutovanju drugih putem interneta.

Kandić je komunicirao s potencijalnim regrutima, uglavnom putem Twittera, na kojem je imao više od 100 profila. Jedan od njegovih regruta, bio je Jake Bilardi, australski tinejdžer poznat pod nazivom “Jihadi Jake”, koji je u martu 2015. izvršio samoubilački napad u Iraku.

Više informacija o ovom slučaju u informativnim emisijama N1.