Ambasador Španije u BiH o dešavanjima u Kataloniji

Vijesti 04. nov 201710:15 > 10:17
Ambasada Španije

Španska Vlada, koja je za primjenu člana 155. Ustava dobila odobrenje španskog Senata, nikada nije imala namjeru da ukine autonomiju Katalonije već da omogući da se politički, društveni i administrativni život ove regije Španije vrati u zakonske okvire - kazao je u intervjuu za Fenu ambasador Španije u Bosni i Hercegovini Bosco Gimenez Soriano.

Komentirajući nedavna dešavanja u Kataloniji, napomenuo je da je Vlada Španije, osim smjene sadašnjih članova autonomne katalonske vlade, sazvala i izbore u Kataloniji 21. decembra.

– Nadamo se da će kao rezultat tih novih izbora nastati nova parlamentarna većina koja će omogućiti formiranje nove autonomne vlade i da će ona, bez obzira na svoju političku orijentaciju, fokus aktivnosti smjestiti unutar ustavnog okvira – rekao je španski ambasador.

Naglasio je da ove mjere Vlade Španije, iako nimalo lake, ali potrebne, imaju prije svega za cilj vraćanje osnovnih prava i sloboda svim Kataloncima, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje.

Također, dodao je da je još jedan od prioritetnih ciljeva španske Vlade i oporavak privredne aktivnosti u Kataloniji te povjerenja ulagača i potrošača, ozbiljno narušenih “secesionističkim lutanjem Generalitata Katalonije”.

Za izjavu svrgnutog katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta, koji je poručio da će nastaviti da se bori za nezavisnost ove španske autonomne zajednice, ambasador Soriano kazao je da stranka Puigdemonta (PDeCAT) ima puno pravo da svoj program predstavi glasačima na narednim autonomnim izborima, kao i da se bori za ispunjenje svojih političkih i društvenih ciljeva u zakonskim okvirima.

Ambasador Španije u BiH osvrnuo se i na stavove koji su iz BiH dolazili od početka izbijanja krize u Kataloniji.

– Španska Vlada iskreno zahvaljuje vlastima BiH na njihovoj podršci teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku Španije – rekao je Soriano, napomenivši da je prije mjesec dana, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izrazilo takav stav u svom zvaničnom saopštenju objavljenom “nakon održavanja nelegalnog referenduma 1. oktobra”.

Osim toga, naveo je još jedan primjer podrške BiH Španiji, a to je pismo koje je prije nekoliko dana predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio predsjedniku španske Vlade Marianu Rajoyu, u kojem je izrazio podršku BiH odlukama Vlade Španije, donesenih s ciljem održanja pravnog poretka u ovoj zemlji.

– Također, u kontaktima s različitim nivoima vlasti u BiH, od državnih do lokalnih, primijetio sam posebnu simpatiju prema Španiji. Nije se ulazilo u neosnovana poređenja onog što se desilo prije četvrt vijeka u bivšoj Jugoslaviji sa situacijom u sadašnjoj Španiji – demokratskoj pravnoj državi, članici Evropske unije i NATO-a – istakao je.

Ambasador se osvrnuo i na stavove iz EU u vezi sa situacijom u Kataloniji te kazao da je Evropska unije, očekivano, izuzetno čvrsto stala u odbranu legaliteta jedne od svojih članica, kakva je Španija.

– Svi evropski lideri, kako institucija EU, tako i zemalja članica, dali su izričitu podršku Vladi Španije u izazovu s kojim se morala suočiti – naglasio je.

Na kraju razgovora, zaključio je da “ovaj secesionistički izazov nije izazvao krizu u EU”, već upravo suprotno.

– Ovo što se dogodilo, pokazalo je svu čvrstinu veze između zemalja članica EU. Svi smo svjesni da u Evropi koja je davno izbrisala svoje unutrašnje granice, nema smisla crtati nove – mišljenje je ambasadora Soriana.   

Dodao je da ekstremnom nacionalizmu, “kao odbacivanju drugog sa egoističnih i ksenofobnih pozicija”, nema mjesta u EU koja teži prevladavanju razlika i predrasuda u okvirima kolektivne solidarnosti.