BHT ponovo snimao dijelove intervjua sa Sebijom Izetbegović

Vijesti 05. nov 201719:46 > 19:52
BHRT

Intervju generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović emitiran sinoć na BHRT-u izazvao je mnogobrojne reakcije u bh. javnosti i na društvenim mrežama.

Intrevju čije je prvobitno emitiranje bilo najavljeno za 25. oktobar, pa onda otkaza, emitiran je sinoć bez ikakve najave na državnoj televiziji. Gledaltelji koji su pratili intervju primijetili su razlike u nekoliko stvari kao što su dva različita mantila kod direktorice Izetbegović, položaj knjiga koje se nalaze iza leđa direktorice KCUS-a, razlike u nakitu i još nekoliko drugih.

Sve ovo, kako navode gledatelji na društvenim mrežama, navelo ih je na zaključak da je intervju sniman iz dva dijela i to u periodu između 25. oktobra i sinoć, kada je intervju emitovan.

To je večeras potvrdio i Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a, koji je naveo da je su ponovo snimljena tri pitanja i odgovori direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović. Kako je naveo, problem je bio u tonu i svjetlu u prvobitnom intervjuu.

“Došlo je do tehničkih problema. Na jednom od mikrofona dolazilo je nekoliko puta do prekida tona. Bilo je i nekih problema sa rasvjetom. Kada smo to utvrdili dali smo obavijest da tada to nismo mogli da riješimo. Naši ljudi iz tehnike pokušali su spasiti materijal. To je bio glavni razlog što intervju nije emitiran”, rekao je Karamehmedović, objašnjavajući razloge neemitiranja intervjua 25. oktobra.

Karamehmedović tvrdi da su naknadno dosnimljena tri odgovora koja su bila tehnički nekorektna. BHRT se odlučio na taj korak, da bi, kako kaže, bilo pokazano da se u ovom slučaju ne radi o bilo kakvom političkom pritisku.

“Htjeli smo samo dati punu informaciju”, rekao je generalni direktor BHRT-a.

“Nije moguće da je za pet dana došlo do promjene. Ovo je RTV servis svih građana i nema govora ni o kakvoj politizaciji”, rekao je u Dnevniku 2 BHT1 generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.