Ukinut pritvor Josipu Šimiću

Vijesti 06. nov 201712:14 > 12:17
N1

Opštinski sud u Sarajevu ukinuo je na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo pritvor Josipu Šimiću Đinđiću, osumnjičenom za krivotvorenje isprave i lažno predstavljanje, i odredio mu mjere zabrane, potvrdila je Srni portparol ovog suda Amra Hodžić.

Hodžićeva je precizirala da je Opštinski sud 4. novembra donio rješenje kojim se izriču mjere zabrane Šimiću, koje obuhvataju zabranu sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa osobama koje su saslušane kao svjedoci.

Izrečena je i mjera zabrane približavanja svjedocima na 100 metara, zabrana kontakta sa predstavnicima printanih i elektronskih medija i zabrana korištenja društvenih mreža za objavljivanje sadržaja koji se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim postupkom.

“Odbijena je predložena mjera Tužilaštva Kantona Sarajevo za izricanje zabrane obavljanja posla novinara”, dodala je Hodžić.

”Sud smatra da se nezaposlenoj osobi ne može odrediti mjera zabrane obavljanja posla novinara jer osumnjičeni to svojstvo nema, dakle nije zaposlen”, kazala je za N1 portparolka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Šimić je uhapšen 5. septembra nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor koji mu je produžen za još jedan mjesec, a osumnjičen je za krivična djela krivotvorenje isprave i lažno predstavljanje.

On je Tužilaštvu BiH 28. augusta dostavio krivičnu prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i, kako se sumnja, falsifikovani dokument SIPA-e u kojem se navodi da je ova agencija pratila i prisluškivala vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić, te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću.

Iz SIPA-e su se tada oglasili saopštenjem u kojem su naveli da Tadićeva i Jukićeva nikada nisu bile predmet rada Sipe, niti su prema njima preduzimane posebne istražne radnje.

Dva dana kasnije Šimić je saslušan u prostorijama SIPA-e.