Hasečić: Zabrinutost zbog ljekara uoči presude Ratku Mladiću

Vijesti 06. nov 201721:28 > 21:41
N1

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena - žrtva rata", kazala je za N1 da kod udruženja žrtava postoji bojazan uoči presude Ratku Mladiću.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida te Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa smatraju da Srbija želi likvidirati Ratka Mladića prije presude Haškog tribunala.

Slučaj Mladića, kaže se u saopćenju tih udruženja, od samog početka je opstruiran od Srbije, pogotovo zadnjim pokušajima da se odobri njegovo liječenje prvo u Rusiji a onda u Srbiji te da ga posjete srbijanski ljekari sedmicu dana prije izricanja prvostepene presude.

“Poslali smo našu zabrinutost zašto ljekari iz Srbije da dođu da pregledaju Mladića uoči presude iz bojazni i znajući kako je završio Milošević. Bojimo se da oni ne bi došli i da ga ne bi na kraju ubili, da ne bi dočekao pravosnažnu presudu ili na neki način opstruirali izricanje presude”, kazala je Hasečić.

Ona je navela da je danas postavila pitanje glavnom tužiitelju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeu Brammertzu.

“Udruženje ‘Žena – žrtva rata’ na čijem sam ja čelu sam postavila pitanje zašto se ne procesuiraju ratni zločinci za oznakom A koje je Haški tribunal ustupio Sudu BiH i koji se nalaze na visokim funkcijama”, kazala je Hasečić.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012., godinu dana nakon što je on krajem maja 2011., poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Haag.