Stranka za BiH: U tim destruktivnim pritiscima prednjači HDZ

Vijesti 10. nov 201710:28 > 10:30
Izvor: N1

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je redovno odbijala do sada predložene, a sa izvjesnih strana i nametane, nepovoljne izmjene i dopune Izbornog zakona, a podržavala ideje o izmjenama zasnovane na presudama internacionalnih pravnih institucija, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Aktualni Izborni zakon ne odgovara temeljnim principima demokracije i ne zadovoljava sveukupne pravne kriterije kvaliteta izbornog procesa. I umjesto da ga poprave, predložene izmjene ga ne poboljšavaju nego čine još gorim – a u konačnici imaju očiglednu namjeru daljnjeg rastakanja Države Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju.

I” dok Internacionalna zajednica putem presuda svojih globalnih pravnih institucija najvišeg ranga, kao i putem poruka izrečenih nam od strane diplomata zaduženih za odnos s našom Državom, pomaže poboljšanju kvaliteta državnosti Bosne i Hercegovine, s druge strane već duže vrijeme akcije unutar Doma naroda i Predstavničkog doma ukazuju na tendenciju ne samo zadržavanja nego i skorog produbljivanja, pogoršavanja, diskriminatornih modela i ostalih antidržavnih promjena u Izbornom zakonu. U tim destruktivnim pritiscima prednjači HDZ”, navode iz SBiH.

“Posebno zabrinjava vijest da Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici zakazanoj za 15. novembar 2017. treba diskutirati zahtjev Doma naroda da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku. Stanka za BiH upozorava na pogubne konzekvence po Državu koje ovakav proces najavljuje. Stoga, Stranka za BiH traži da se odbaci takav proces i da se odbace krajnje nepovoljne izmjene Izbornog zakona koje on najavljuje!”, stoji na kraju saopćenja SBiH.