Rodončić neće prisustvovati sjednici PIC-a

Vijesti 13. nov 201715:00 > 15:04
N1

Lider SBB-a Fahrudin Radončić upoznao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da neće prisustvovati sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira sa liderima vladajuće koalicije.

Nakon što je predsjednik SBB-a dobio poziv od Visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) u kojem se kaže da „Upravni odbor Vijeća za provedbu mira predlaže da se sastane s Vama u svojstvu lidera političkih stranaka koje su trenutno u izvršnoj vlasti i čine parlamentarnu većinu na državnom nivou 08. decembra 2017 godine, iz pres-centra SBB-a saopćeno je da Radončić neće prisustvovati sastanku.

“Fahrudin Radončić je upoznao Visokog predstavnika da neće učestvovati na ovom sastanku iz prostog razloga što je predsjednik SDA, gospodin Bakir Izetbegović, još u decembru prošle godine, a nakon toga i u martu ove godine, tražio od SBB-a da napusti vladajuću koaliciju. SBB je redovno informirao javnost i gospodina Izetbegovića da SDA treba hitno sastaviti novu parlamentarnu većinu i da uopće nije problem da SBB napusti jednu ministarsku poziciju u Vijeću ministara BiH, četiri ministarske pozicije u Vladi Federeacije, te preostale pozicije u tri kantona (u ostalih sedam kantona SBB uopće nije u vlasti). Sve ove pozicije su na raspolaganju koaliciji SDA – HDZ, odnosno Savezu za promjene”, navedeno je u saopćenju SBB-a.

“SBB stoga ponovo poziva Izetbegovića da napokon napravi novu parlamentarnu većinu. SBB smatra da nema potrebe da njegov predsjednik prisustvuje sastancima nepostojeće vladajuće koalicije na nivou BiH i za sve već nastale posljedice politički drži odgovornim isključivo gospodina Izetbegovića. S dubokim poštovanjem prema Vijeću za implementaciju mira i Vama osobno, smatrajte našu odluku definitivnom”, navedeno je u saopštenju.