Budimlić za N1: Slika države drugačija od one iz novina

Vijesti 14. nov 201708:56 > 09:00
N1

Muhamed Budimlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu bio je gost rubrike PRESS u Novom danu.

Listajući naslovnice najtiražnijih dnevnih novina u BiH, on je u razgovoru sa Almom Dautbegović Voloder istakao da je slika države dosta drugačije od one kakvu možemo vidjeti u dnevnim novinama.

“Urednici znaju da na kreiranju i učvršćivanju strahova dobiju na tiražu, a to doprinosi marketinškoj cijeni”, izjavio je.

Sličnu pojavu primijetio je i na društvenim mrežama, ali: “I tamo se šire, ali dnevne novine su na većem nivou. Iza njih stoje politike, lobiji, interesne skupine”.

On smatra da je u prvom planu dnevnh novina jeste cijena izdavanja marketinškog prostora.

“U drugom planu, dnevne novine igraju za neku od strana, a šarolika je slika politička”.

S obzirom na to da radi sa studentima, Budimlić je kazao:

“Mlada generacija je izgubljena, ali imam veliko povjerenje u mlade ljude. Gledaju na budućnost svjetlije. Sigurno je da će u jednom trenutku preuzeti značajniju ulogu”.

Ipak, smatra da im je podrška neophodna, te da je Univerzitet uljuljan s te strane, kao i to da je potreban značajniji angažman akademske zajednice, umjetnika i onih koji mogu kvalitetnije da utječu na stanje.

Nedostatak kritične mase i suzdržavanje od komentara također smatra problemom, ali to pripisuje i tome da mnogi ne žele ugroziti svoj status.