Malagić: Ulaskom u Srebrenicu uništili su tri generacije

Vijesti 30. jan 201512:11 > 12:19
N1

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreklo je danas konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. Mirsada Malagić koja je svjedočila genocidu u Srebrenici izricanje presude pratila je u svom domu u Vogošći.

 U razgovoru sa reporterom N1 Amirom Krivošijom je prokomentarisala presudu za dio optužnice:

Pijem svakodnevno gomilu lijekova da bih mogla da živim. Presuda nije velika satisfakcija ali je važna zbog budućih generacija“.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepene presude petorici oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine te je potvrdilo kazne Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Draganu Nikoliću i Viku Pandureviću. 

Sud je Radivoju Miletiću ukinuo kaznu od 19 godina te izrekao novu  od 18 godina.

Pretresno vijeće, u prvostepenom postupku, osudilo je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotni zatvor, Dragu Nikolića na 35 , Radivoja Miletića na 19  i Vinka Pandurevića na 13 godina zatvora.  

Oni su bili visokorangirani zvaničnici u Vojsci RS-a 1995. godine.  

Neki od optuženih direktno su raportirali Ratku Mladiću, bivšem zapovjedniku bosanskih Srba koji je trenutno na suđenju u Den Haagu, također pod optužbama za genocid.  

Oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici u tri dana u 1995. godini – u najtežem zločinu na evropskom tlu od holokausta. 

Više o izricanju presude pročitajte OVDJE.