Kukavica: Ovo je predstava u kojoj nije lijepo biti publika

Vijesti 18. nov 201709:21 > 09:33
N1

Književnik i kolumnista Edin Urjan Kukavica bio je gost Novog dana na N1 televiziji. On je kroz naslove dnevnih novina komentarisao aktuelnosti u BiH, a osvrnuo se i na intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je, podsjećamo, proteklih dana izazvao brojne reakcije javnosti u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Kukavica je kazao da su posljednji događaji dokaz da je sve u BiH i okolnim zemljama – cirkus.

‘Ako nas ništa do sada nije uvjerilo u jednu estradizaciju politike u regionu i BiH, onda bi to događaji od prošle sedmice morali učiniti. Pokazatelj jedne činjenice – da je sve je ovdje u BiH i regionu cirkus. Na sceni su loši glumci”, kazao je Kukavica i dodao:

”Hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost zakaže se utorak, a održava u četvrtak. To pokazuje koliko je situacija alarmantna. Cijela predstava se odvija po jednom scenariju koji nije nimalo lijep za one koji su publika”, dodao je gost Novog dana.

Naglasio je da izlazak ministara Saveza za bolju budućnost iz vlasti ništa neće promijeniti.

”U BiH već 22 godine je kriza ako izuzmemo rat koji je bio kriza bez presedana. Mislim da se ništa neće promijeniti izlaskom ministara SBB-a iz vlasti. Ništa značajno se neće mijenjati, kriza će se nastaviti, kriza koja traje predugo. Vlast neće funkcionirati kao što ni dosad ne funkcionira”, ispričao je on.

O presudama koje slijede u Haagu…

”Mislim da su i te presude došle kao ”kec na deset”. U cijeloj ovoj situaciji ovog potpuno alarmantnog stanja koji je proizveo cijelu ovu paradigmu. Stvarno neće ništa donijeti. Kakve god te presude budu, ništa se stvarno neće dogoditi niti će se to odraziti na standard života. Ničemu od onoga što već nismo vidjeli”, zaključio je on.