Fahrudin Ćemal je prošao torture kroz pet logora u BIH

Vijesti 18. nov 201719:39 > 19:53
N1

Kroz logor Manjača prošlo je oko 5.000 Bošnjaka i Hrvata.

Fahrudin Ćemal iz Ključa u ovom logoru bio je zatvoren dva puta 1992. i 1993. godine.

Osim Manjače prošao je i kroz logore Ključu, Staroj Gradišci, Banjaluci i Batkoviću kod Bijeljine. Danas svjedoči o torturi i mučenju.

“Metode koje su primjenjivane su od psihološkog do fizičkog maltretiranja. Glad, razni vidovi tuče, od bejzbol palica, do drvenih cjepanica, do kablova.”

499 dana u logoru Manjača proveo je i Jusuf Omerović.

“Bilo je tu svega onoga što čovjeka poništava i fizički uništava, batina, izgladnjuje, i pokušava da čovjeka učini životinjom da ga pretvori u ništa.”

Prilikom transporta do mjesta radnih obaveza ubijeno je oko 80 zatvorenika ovog logora, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u šest masovnih grobnica, navode iz Saveza logoraša BiH.

“Sedam osoba osuditi i dokazati njhovu odgovornost, a za to dobiti oko 80 godina zatvora ukupno za 80 ubijenih to samo po sebi govori kakav je danas naš odnos prema žrtvama”, naveo je Jasmin Mešković iz Saveza logoraša BiH.

Za ratne zločine, uključujući i ove u logoru Manjača, Haški tribunal osudio je Milomira Stakića iz Prijedora na 40 godina zatvora, Radoslava Brđanina na 32 godine zatvora.

Nikola Kovačević osuđen je pred Sudom BiH na 12 godina dok je Mirka Graovca Županijski sud u Splitu osudio je na 15.

U maju 2006. Okružni sud Banjaluka na kazne zatvora osudio je trojicu čuvara zbog nečovječnog postupanja prema zatvorenicima.