Suđenje Goranu Zubcu: Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

Vijesti 30. jan 201515:21 > 15:25
Sudbih.gov.ba

Tužilaštvo BiH danas je uložilo materijalne dokaze u nastavku suđenja direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goranu Zubcu, kojem je na tereti stavljen nesavjestan rad u službi.

Tužilac Miroslav Marković uložio je izvještaj o analizi video snimka Federalne Uprave policije (FUP), potvrde o privremenom oduzimanju CD-ova Federalne televizije, BHT-a i televizija Hayat i TV1.

Tužilac je, između ostalog, uložio i šematski prikaz telefonskih kontakata, rješenje o imenovanju Gorana Zubca na mjesto direktora SIPA-e, te Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji ove policijske agencije.

Među uloženim dokazima su i plan vanrednog obezbjeđenja zgrade Predsjedništva BiH od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, zapisnici sa uviđaja i sudska bilješka federalnog MUP-a, kao i knjiga polaznih depeša policijskih tijela.

Uložena je i obimna foto dokumentacija FUP-a i FMUP-a sa više stotina fotografija.

Marković je uložio i izvještaj o materijalnoj šteti na zgradi Predsjedništva, zapisnik o oštećenju vozila, procjeni materijalne štete Arhiva BiH i Arhiva FBiH, kao i nalaz i mišljenje vještaka građevinske struke Fevzije Hajdaragića.

Zubčev branilac Dragiša Jokić rekao je da će o tačnosti i relevantnosti uloženih dokaza Tužilaštva govoriti u svojoj završnoj riječi.

Jokić je danas napomenuo da će, za razliku od Tužilaštva koje je ispitalo 27 svjedoka, on saslušati samo jednog. Već za naredno ročište pozvaće pomoćnika direktora SIPA-e Anđelka Hrgića koji će govoriti o strukturi i načinu rada Agencije.

Od materijalnih dokaza, Jokić je naveo da će, između ostalog, izvršiti uvid u službenu zabilješku svjedoka Tužilaštva, tužioca Saše Sarajlića, kao i uvid u naredbu Štaba FUP-a na okolnosti da je on bio formiran u periodu protesta, te uvid u zapisnike o ispitivanju osumnjičenih o navodnom terorizmu.

Jokić će predočiti i dopise koje je Ambasada SAD u Sarajevu uputila SIPA-i iz kojih je vidljivo pod kojim uslovima ona djeluje u slučaju napada na Ambasadu.

Sudija Mirsad Strika odbrani nije odobrio listing telefonskih poziva od 7. februara između svjedoka i optuženog, uz obrazloženje da samo Tužilaštvo može prikupljati te dokaze.  

Zubac se tereti za nesavjestan radu u službi jer, kako se navodi u optužnici, tokom nasilnih protesta ispred zgrade Predsjedništva BiH 7. februara nije pružio traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.  

Naredno ročište pred Sudom BiH zakazano je za četvrtak, 5. februar, u 13.00 sati.