Vukušić: Presuda Mladiću izaziva više pažnje nego Karadžiću

Vijesti 21. nov 201708:49 > 08:50
N1

Iva Vukušić je bivša novinarka specijalizirana za suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i doktorantica na Katedri za istoriju Univerziteta u Utrechtu.

Vukušić je za N1 govorila o sutrašnjem izricanju presude Ratku Mladiću.

Moguće je da se optuženi bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić sutra neće pojaviti na izricanju presude pred Haškim sudom, zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja. Da li je to moguće?

Teško je predviđati što će se dogoditi, ali postoje znakovi da bi se to moglo dogoditi jer su njegovi advokati trazili odgađanje presude i izlazak na liječenje. Tek u sudnici ćemo vidjeti sta će reći njegovi advokati. Kada se presuda izriče, to je to, nema presedana. Njegovi advokati bi mogli samo izraziti nezadovoljstvo u sudnici“, kazala je Vukušić.

Pratili ste proces suđenja, kako ga komentarišete?

Jedan od najvećih predmeta pred Haškim tribunalom. Veliki dio zločina je ranije obrađivan na drugim suđenjima i drugi ljudi iz VRS su osuđeni za te i slične zločine. Neće biti puno novog što ranije nismo čuli. Pažnja je velika budući da se radi o visoko rangiranoj osobi koja je bila bjegunac. U Hagu ovih dana sve vrvi od novinara i aktivnosti“, odgovorila je Vukušić.

Vukušić smatra da je “ovo poruka da krivični procesi, koliko god bili dugi, postoji nada da će uvjetno rečeno ograničena pravda bili izrečena i da će žrtve dobiti jednu vrstu pravde.”

Da li je sudski proces mogao biti brži?

To je komplicirana rasprava. Tužilaštvo pokušava opisati ponašanje optuženika i koji su to tereti za koje se terete, pogotovo ako je puno općina u pitanju, a postoje i pritisci da optuženik ne umre kao Slobodan Milošević. To je situacija, šta god tužioci izaberu nije idealno rješenje. Teško je pogoditi balans“, smatra naša sagovornica.

Kako gledate na činjenicu da je Ratko Mladić tražio da ga se pusti na liječenje u Srbiju, i to netom prije izricanja prvostepene presude?

Svaki tim odbrane ima određenu odbranu. Njegovi advokati su procijenili da je za njega najpametnije da ne bude u Hagu za vrijeme izricanje presude, mozda zbog straha od ishoda presude i njegovog zdravstvenog stanja. Legitimno je da rade ono što misle da je za njihovog klijenta najpametnije“, mišljenja je Vukušić.

Ona ističe da je neočekivano da se Mladić pusti na slobodu s obzirom da se radi o bjeguncu i da postoji mogućnost da se neće vratiti.

Vukušić je istakla da je pažnja za izricanje sutrašnje presude velike.

Biće više zainteresovanih nego za vrijeme presude Karadžiću, jer se završava jedna etapa. Karadžić je bio veliki predmet, ali sada postoji i element zatvaranja Tribunala. Naravno slijedi i presuda Prliću iduće sedmice.”