Sacirbey za N1: Nisam smatrao da Dejton ide na pozitivno

Vijesti 21. nov 201718:20 > 18:23
N1

Muhamed Sacirbey, bivši ministar vanjskih poslova BiH, u Danu uživo na N1 govorio je o razlozima zbog kojih je nakon potpisivanja Daytona podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova te istakao kako je to učinio iz tri razloga.

“Prvi razlog je bio taj da nisam smatrao da Dejton ide na pozitivno. Vidio sam da idemo na etničku definiciju države, što po meni nije nešto što je pozitivno u smislu budućnosti BiH. Druga činjenica je da sam želio da pokažem da nije bio moj cilj pozicija i treće – želio sam da otvorim mjesto za druge koji bi mogli da budu više progresivni u tome da se stvori nova vizija BiH koja je multietnička”, rekao nam je Sacirbey.

Kazao je i kako on nije smatrao da je Dejton loš, već da ide u lošem pravcu.

“Dejtonski sporazum je trebao da bude dinamičan, i sam gospodin Holbruk i drugi koji su učestvovali u tome, razumjeli su da je promjena potrebna i da oni koji žele da BiH drže nazad se pozivaju na onaj papir i kako ga oni tumače. Zato je Dejton postao neka vrsta zaleđenog zatvora za BiH. Oni koji žele da pokvare mir će se pozivati na rušenje Dejtona. Jedino što je moguće je promjena”, naveo je on.