Četvrti dan se traga za nestalom djevojčicom iz Sarajeva

Vijesti 21. nov 201718:48 > 18:56
N1

Već četvrti dan dvanaestogodišnja djevojčica E. M. se u Sarajevu vodi kao nestala. Policija intenzivno radi na potrazi i još uvijek se ne može definirati kako će ovo djelo biti kvalifikovano. Okolnosti cijelog slučaja su još uvijek nejasne. Majka djevojčice za N1 je potvrdila da je danas bila na razgovoru u policiji.

E. M, nestala dvanaestogodišnjakinja, u petak naveče iz kuće se udaljila u nepoznatom pravcu. Majka je podnijela prijavu, a od tada MUP KS intenzivno traga za djevojčicom.

Dana 17.11.2017. god oko 22:05 u službene prostorije PU Stari Grad pristupila je građanka B.E. i prijavila da je istog dana u 19:30 iz kuće se udaljila u nepoznatom pravcu njena malodobna kćerka – dijete inicijala M. E. rođena 2005. godina. Sve se radi pod nadzorom kantonalog tužioca KS tako da onog momenta kada pronađemo dijete, više informacija ćemo imati o kojem je krivičnom djelu riječ i da li je u pitanju krivično djelo“, navela je Suvada Kuldija, portparolka MUP KS.

U toku dana, kako saznajemo iz policijskih izvora, raspisana je i potjernica za osobom inicijala A. K., kod kojeg se, kako se pretpostavlja, krije djevojčica Enisa M. Iako je rano govoriti o krivičnoj kvalifikaciji djela, u odnosu na tvrdnje majke nestale djevojčice da je odvedena kako bi postala treća žena u bračnoj zajednici, postoji nekoliko mogućnosti pravne kvalifikacije.

Može se reći da se radi o lepezi krivičnih djela kojima se štiti maloljetnik – idemo na dvobračnost, ako sam dobro razumio a pratio sam vaše medije, da ta osoba već ima dva braka. Otmica kao drugo krivično djelo, izvanbračnu zajednicu s maloljetnim licem – isto tako teško krivično djelo, kažnjivo 3 mjeseca do 3 godine. 12 godina – dakle to dijete ima majku, ako majka ne vodi brigu, ima i u to u zakonu. Pa će se to dijete oduzeti od majke, ima organ starateljstva koji vodi računa o djetetu. Dakle, razumite da je to dijete od 12 godina koje je psihofizički nesposobno da donese odluku“, istakao je advokat Senad Kreho.

Emira Bešić je i prije tri godine prijavila nestanak kćerke – tog puta druge. Tada je navela da je iz porodične kuće pobjegla njena 15-godišnja kćerka Zejna Nour. Priča je tada imala sretan kraj te je kćerka nedugo zatim pronađena.