Dana državnosti BiH uz jake policijske snage

Vijesti 25. nov 201717:15 > 19:06
N1

Obilaskom mezarja Šehitluci, te polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim borcima počelo je obilježavanje Dana državnosti BiH u Mostaru. Vijence i cvijeće na spomen obilježje, gdje su sahranjeni borci Armije BiH, položili su predstavnici boračkih organizacija, političkih stranaka, kulturnih institucija i nevladinih organizacija.

Poručeno je kako današnji dan predstavlja jedan od najvažnijih datuma u historiji ove zemlje, te je izražena nada da će svi njeni građani, bez obzira na pojedine politike, u budućnosti znati se izdići iznad tih politika i obilježavati ovaj datum.

Nakon obilaska mezarja Šehitluci, odata je počast poginulim borcima u Drugom svjetskom ratu, na Partizanskom spomen groblju, ali u prisustvu policije, koja je osiguravala skup, s obzirom na to da su tu jučer napadnuti čanovi SABNOR-a koji su željeli položiti cvijeće i odati počast povodom Dana državnosti, a samo nekoliko sati nakon toga na na istom mjestu napadnuti su studenti mostarskog Građevinskog fakulteta te njihovi gosti iz Srbije i Hrvatske. Iz MUP-a kažu da jučerašnji skup nije bio najavljen policiji i da tragaju za počiniteljima. S druge strane organizatori obilježavanja Dana državnosti u Mostaru, tvrde kako je napad na Partizanskom groblju sistemsko negiranje BiH.

Današnja posjeta Partizanskom groblju protekla je mirno, no tom pirlikom primjećeno je desetak polomljenih ploča. Iz MUP-a HNK za N1 je rečeno da je Partizansko spomen obilježje u Mostaru često poprište vandalizama i da su u pitanju ploče koje su se našle na meti vandala još ranije, te da one nisu mogle biti polomljene u noći s petka na subotu, s obzirom da su od samog napada na članove SABNOR-a i studente, policijski službenici osiguravali cijeli kompleks Partizanskog spomen groblja.

Više detalja ima Đenana Kaminić.