Zvizdić-Keqiang: Zadovoljstvo napretkom odnosa BiH i Kine

Vijesti 28. nov 201716:37 > 16:44
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić susreo se danas u Budimpešti sa premijerom NR Kine Lijem Keqiangom sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji i poboljšanju ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo političkim odnosima i napretkom ekonomske saradnje dvije zemlje u proteklih nekoliko godina. Rekao je da ideja i projekat „Jedan pojas – jedan put“, te godišnji samiti premijera NR Kine sa premijerima država centralne i istočne Evrope u formatu „16+1“, već daju vidljive rezultate. Dodao je je u Bosni i Hercegovini prošle godine uspješno održan Ekonomski forum privrednika država učesnica Samita 16+1, a prije nekoliko dana i Samit na visokom nivou u oblasti turizma.

N1

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina zemlja sa velikim potencijalom za turizam i investicije zahvaljujući svom izuzetnom geografskom položaju i bogatstvu prirodnih resursa. Ukazao je na rastući broj turista iz Kine i s tim u vezi, pozdravio je jučerašnje potpisivanje Sporazuma o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između BiH i Kine izrazivši nadu da će to doprinijeti još većem interesovanju kod kineskih građana da posjete Bosnu i Hercegovinu kao turisti, ali i značajno olakšati komunikaciju i povezivanje privrednika. Istaknuo je da je potpisan i finalni ugovor o kreditiranju, kako bi počela realizacija jednog od najvećih poslijeratnih energetskih projekata u BiH, izgradnja „Bloka 7“ Termoelektrane „Tuzla“ i potpisan Sporazum o poljoprivrednoj saradnji nadležnih ministarstava BiH i Kine, što daje podsticaj za dalji nastavak i produbljivanje uspješne saradnje.

Premijer Keqiang je izrazio zadovoljstvo napretkom odnosa i što važni projekti ulaze u fazu realizacije na obostranu korist, što Bosnu i Hercegovinu čini kredibilnim partnerom. On je pozdravio ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine i izrazio spremnost NR Kine za nastavkom uspješne ekonomske, kulturne i privredne saradnje.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević.