Sadoski za N1: Svi smo krivi za počinjen genocid!

Vijesti 01. dec 201712:50 > 12:56
N1

Thomas Sadoski, osim što ga poznajemo kao glumca s malih ekrana i velikog platna, upoznat ćemo ga kao i čovjeka koji je prigrlio Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode.

Nedavno je otkrio da je srebrenički genocid, posmatran s druge strane svijeta, doprinio da postane to što danas jeste, veliki humanista i legalista. Član je kolegija svjetske organizacije Refugees International.

Odgovornost prije svega mora ležati na onima koji su organizirali i izvršili zločin. No, Međunarodna zajednica i zemlje koje su bile odgovorne za podršku, pokušavajući da ispregovaraju mir pod cijenu ljudskih života nevinih civila također moraju snositi odgovornost. Šta to znači, znači da moralno moraju snositi tu odgovornost i o svemu se može raspravljati. Ali, svi mi smo odgovorni, kada se genocid desi, svi smo odgovorni. Niko ne može pobjeći od toga, posebno u situacijama kada se to desilo u Sarajevu i Srebrenici, svi smo to gledali. Toliko toga se moglo učiniti, ali nije. Svi smo mogli nešto učiniti, ali nismo.”- rekao je direktor kolegija Refugees International i poznati glumac, Thomas Sadoski, u ranijem intervjuu za N1.

Osvrnuo se i na imidž regije u svijetu.

N1: Šta vidite u medijima o nama?

“Ika, da kažem da je manje važno kako su BiH, Srbija i Hrvatska posmatrane s vana, nego kako vi posmatrate jedni druge unutar ove situacije. Jer, to će u na kraju i dovesti do pomirenja. Ako se možete pomiriti na način kako posmatrate jedni druge, bez uticaja ili brige kako vas svijet vidi, na način da možete razgovarati sa susjedima o ovoj užasnoj stvari koja se desila, kao i mnogim drugim stvarima koje su se desile tokom rata, tu počinje pravo zacijeljenje. Najhrabrije što se može učiniti jeste dopustiti žrtvama da ispričaju svoje priče bez obzira s koje strane konflikta su bili, to je najhrabrija stvar koja se može učiniti, a ta druga najhrabrijastvar je da sjednete i poslušate bez predrasuda.

Tso je tako teško učiniti, ali je apsolutno esencijalno za napredak. Nebitno kako su BiH, Hrvatska i Srbija posmatrane s vana. Koga briga! Brine me to kako vi jedni druge doživljavate.” – zaključio je Sadoski za N1.