Bešker: Papa dolazi u srce Evrope, a povoda ne manjka

Vijesti 02. feb 201509:26 > 09:45
N1

Papa Franjo dobio je poziv da posjeti glavni grad BiH prošle godine, govorilo se da će doći na obilježavanje stotgodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, međutim, to se nije dogodilo. Jučer je objavio da dolazi. U jutarnji program N1 televizije uživo iz Rima javio se novinar Inoslav Bešker.

Značaj je simbolički, a sigurno će imati vjerske i političke reperkusije. Simbolički je ne samo za BiH i katolike, već u sklopu cjelokupne svjetske politike. Sarajevo zbog rata i opsade ostaje simbol dvije stvari. Da se na toj teritoriji može živjeti zajedno u miru i slozi, a isto tako kada se ta sloga naruši nastaje krvoproliće“, kazao je Bešker o značaju dolaska pape u Sarajevo.

Na pitanje koliko će papina posjeta biti podsticaj BiH da krene sa slijepog kolosijeka na kojem se nalazi već godinama Bešker je kazao: “Papa dolazi, recimo u samo srce Evrope s porukom da nijedna vjera ne zahtjeva nasilje, ne opravdava nasilje i da nikakav terorizam u ime vjere nije dopušten.”

Još uvijek nije poznat tačan plan dolaska pape Franje u Sarajevo, a Vatikanski radio je jučer objavio da su “iznenađeni informacijom o papinoj posjeti glavnom gradu BiH.”

VEZANA VIJEST

Papa ne dolazi gdje nema poziv državnog poglavara i većinske vjerske zajednice, u ovom slučaju Islamske zajednice. Papa bi mogao biti cilj terorista, ne treba zaboraviti pronađene 23 mine ispod mosta kada je dolazio Ivan Pavao II 1997. godine.”

Bešker je kazao kako nije bilo značajnijih novina u Rimu koje nisu prenijele tu informacije, ali da dubljih analiza i komentara još uvijek nema.

Papa Franjo je nedavno bio u Albaniji, najavio je da neće često imati zvanične posjete. Bešker smatra da “povoda za papinu posjetu Sarajevu ne manjka.”

Prošle godine obilježena je stogodišnjica od Prvog svjetskog rata, a ove godine se obilježava 20 godina od krvoprolića u posljednjem ratu“, kazao je za N1 Inoslav Bešker.