Žrtve rata: Ohladimo glave i neka više niko ovo ne doživi

Vijesti 11. dec 201711:23 > 11:31
N1

Danas je u Sarajevu održana press konferencija u organizaciji Udruženja logoraša i žrtava rata u BiH povodom okončanja rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Murat Tahirović, ispred Udruženja žrtava i svjedoka genocida je na početku konferencije za medije podsjetio na razloge osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

MKSJ je jasno identifikovao i procesuirao odgovorne grupe i pojedince iz vojnog i političkog establišmenta kao i neposredne izvršitelje teških krivičnih djela. Na osnovu svog djelovanja ostavio je iza sebe neprocjenjivu građu dokaznog materijala koja se sastoji od relevantnih dokumenata, materijalnih dokaza i velikog broja svjedočenja od strane žrtava i drugih svjedoka. To je najdokumentovaniji međunarodni sukob u historiji i zaostavština MKSJ predstavlja neprocijenjivu građu ostavljenu u amanet sudovima u regionu da na osnovu ovoga nastave sa procesuiranjem ratnih zločinaca, kao i opomena budućim generacijama“, rekao je između ostalog Murat Tahirović.

N1

On je istakao da je bez obzira na nedostatke MKSJ jedina pravosudna institucija koja je svojim djelovanjem donijela određenu satisfakciju i pravdu žrtvama.

Najveći doprinos ostvarivanju pravde su osigurale žrtve koje su više puta svjedočile o teškim torturama koje su preživjele, na taj način ih ponovo proživljavajući, ali nepokolebljivo su nastavili pričati istinu koja je dovela do ovih zaključaka. Također, doprinos su pružili i svi oni u političkom i društvenom životu BiH koji su osigurali da neophodna dokumentacija bude dostupna organima MKSJ kao i mediji koji su pravovremeno i istinito informisali javnost“, rekao je Tahirović.

Nakon završetka rada Haškog tribunala i presuda koje je donio, Tahirović je postavio pitanje šta nam predstoji u budućnosti.

Posmatrajući reakcije na presude Haškog tribunala želimo se osvrnuti na izjave članova Predsjedništva, jedan koji osporava pravomoćnu presudu jednog međunarodnog suda i presuđene zločince naziva herojima odajući im počast i drugi koji ne priznaje legitimitet ovog međunarodnog suda i pokušava opravdati zločince koji su prvostepenom presudom osuđeni za najteže zločine uključujući i genocid.

Mi se opravdano pitamo kako da žrtve nastave da žive u takvoj državi, kazao je Tahirović.

Da li uopšte ima logike nastaviti da vođenjem postupaka i donošenjem presuda kada se te presude koriste protiv žrtava, a ne da se sankcioniše zločin. Suočavamo se sa kontinuiranim negiranjem zločina čime se žrtve ponižavaju i omalovažavaju, a zločin nad njima nastavlja. Ovo se sve čini krijući se iza vlastitog naroda, pod krinkom da se želi zaštiti sopstveni narod, a ustvari ih vraćaju u mračnu prošlost i fašističku ideologiju“, rekao je između ostalog Tahirović.

N1

Nemojte manipulisati žrtvama i građanima BiH. Sklonimo sve što je fašističko i što nas približava onome što se desilo. slušam različite medije i različite komentare i pitala sam se imamo li mi žrtve pravo na strah. Mi nismo sredstvo, mi smo osobe koje su imale emocije, koje se zahvaljuju Međunarodnoj zajednici što je završila ovaj rad. Ohladimo glave i neka više niko ovo ne doživi“, poruka je preživjele žrtve rata u Hercegovini.

Kompletan zaključak pročitajte u nastavku:

N1
N1
N1