Ferguson: Svi lideri u BiH su jednako krivi za situaciju

Vijesti 11. dec 201717:13 > 18:03
N1

Nakon prošlosedmičnih zasjedanja političkih direktora iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na kojem se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji čuli smo ponovno slične poruke poput onih da međunarodna zajednica izražava zabrinutost zbog trenutne situacije i stalne retorike podjela.

Gost Dana uživo bio je ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

Poruke koje smo čuli nisu u principu ništa novo i dosta su neutralne. Zašto međunarodna zajednica ne može biti konkretnija?

Ono što smo pokušali uraditi u izjavi jeste da sagledamo šta se dešavalo i pogledamo naprijed. Mnogo je pitanja sa kojim smo zabrinuti u BiH. Mi smo zabrinuti zbog retorike, bilo da je vezano za presude ili priču o otcjepljenju. To ne pomaže osjećaju sigurnosti u BiH. Gledamo radnje i ne svjedočimo dovoljno pozitivnih djelovanja. PIC je jasno izrazio nezadovoljstvo nenapretkom na državnom nivou i u FBiH gdje parlamenti ne funkcionišu, ne usvajaju se reforme i prerano smo ušli u predizbornu kampanju. Puno toga treba uraditi da se ispune obaveze koje su date od strane Međunarodne zajednice. Građani znaju koji su problemi, a za rješenje treba predanost i volja, a to nismo vidjeli“, rekao je za N1 ambasador Ferguson.

Premijerka RS Željka Cvijanović je naglasila da “stranci u BiH sami sebi produžavaju mandate”. Komentarišući kritike da BiH ne ide naprijed, Cvijanović je poručila da se zato svi predstavnici međunarodne zajednice trebaju obratiti Sarajevu “u koje se zaklinju”, a da su “stranci licemjerni i da su tu samo da zarade visoke plate”.

Ko su glavni kočničari reformi i napretka u BiH? 

Mislim da u ovom stadiju je teško izdvojiti jednu osobu koja je odgovorna za nedostatak napretka. Stvarnost je takva da su svi jednako krivi za situaciju. Vidimo stalni ciklus provokacija, reakcija i eskalaciju. To je distrakcija od stvarnih pitanja. Politički lideri moraju preuzeti ličnu odgovornost za usporenje postizanja napretka. To je poruka koju šaljemo svim političarima – obavezali su se Međunarodnoj zajednici i oni su odgovorni“, izjavio je ambasador Ferguson gostujući u emisiji Dan uživo na N1.

Ambasador Velike Britanije u BiH je kazao da je Republika Srpska ispunila mnoge obaveze, posebno za MMF, dok FBiH i državni nivo kasni u ispunjenju tih obaveza.

PIC je jasno rekao da politička retorika i distrakcija Republike Srpske, a posebno narativi koji nemaju osnove u zakonu, posebno suverenost RS, je jasna u Dejtonskom mirovnom sporazumu. To je razgovor koji je gubljenje vremena. Republika Srpska nije država, već entitet. Ima prava i obaveze koji se moraju poštovati u okviru Bosne i Hercegovine. To jasno kaže Dejtonski mirovni sporazum, a to je osnova PIC-a da se implementira Dejtonski sporazum. Republika Srpska nije uradila sve što se očekuje, ali su uradili više od Federacije BiH i državnog nivoa. Zabrinutost vezano za RS je vezano za politiku“, kazao je ambasador Ferguson.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović osim što proziva “političko Sarajevo” kaže da su stranci licemjeri i da su tu da zarade visoke plate?

Ja ne vidim licemjernost od strane Međunarodne zajednice. Vrlo smo jasno rekli da ostajemo u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je Ustav i mora se poštovati. Gdje se ne poštuje i postoje izazovi – reći ćemo da je to problem. Moramo se okrenuti ka budućnosti. Svi smo uložili značajno u ovu zemlju i nastavljamo ulagati. Ujedinjeno kraljevstvo ulaže milione funti, a tražimo samo političku obavezu da se ide naprijed. Gdje vidimo da se ide naprijed to ćemo podržati. Tražimo da političari smanje retoriku, jer je prerano ulaziti u predizbornu kampanju, a izbori se održavaju u oktobru iduće godine“, kazao je ambasador Ferguson za N1.

Osuđuje se nacionalistička retorika i reotrika podjela. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je nakon presude Prliću i ostalima kazao: “Neka čeka evropski put” i da se treba pobrinuti za generale HVO i hrvatski narod. U porukama se žali presuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak.

Moramo zapamtiti da je EU institucija koja se zasniva na vladavini prava. To je ključno za proces pristupanja. To je srž evorpskih vrijednosti. Imamo Sud koji je osnovao UN i dao jasnu presudu, sviđalo vam se ili ne. Ključno je da se poštuje. Ne želim govoriti o pojedinačnim slučajevima. Presude se moraju poštovati. Ova zemlja se mora okrenuti budućnosti. Mi vjerujemo da osnova i razumijevanje istine iz prošlosti je ključni osnov za igradnju povjerenja i budućnosti“, poruka je ambasadora Fergusona u programu N1 televizije.

Da li navedenom izjavom Dragan Čović ne poštuje presudu Haškog suda?

Dragan Čović može objasniti svoje izjave, to je na njemu. Šta Međunarodna zajednica misli? Bilo je razočaravajućih izjava i u drugim presudama. Mislim da to nije znak zdravog društva. Ako društvo nije u stanju da shvati šta se desilo, da shvate da su se desile grozne stvari na svim stranama. Presude nisu stavljanje odgovornosti na narod, već na pojedince“, izjavio je ambasador Ferguson.

Imali ste sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Kako djeluju su nakon presuda i posjete Beogradu. Jesu li spremni nastaviti dijalog?

Postoji dijalog i to je važno. Odnosi su malo zategnuti i to je razlog zabrinutosti. Ključno je da postoje važne stvari koje se moraju uraditi u narednim sedmicama i mjesecima. Najvažnije je da se mora postići dogovor kako će se provesti izbori. Ustavni sud je dao odluku o slučaju Ljubić i kako se to mora provesti. To je opet lična odgovornost za političke lidere, da sjedu i razgovaraju kako bi se zemlja kretala naprijed“, kazao je Ferguson za N1.

Mogu li se politički lideri dogovoriti u vezi sa izmjenama Izbornog zakona ili će biti potrebna intervencija Međunarodne zajednice?

Prošli smo vrijeme intervencija u BiH. Bonske ovlasti postoje i koristit će se ako je potrebno, ali ovo je zemlja koje je rekla da ide naprijed i želi se približiti EU. Ali da vanjski faktor, Međunarodna zajednica, nameće svoju volju to zaista nije sjajna izjava vezano za budućnost BiH. Ako treba vanjska intervencija to je loša vijest. Izmjena izbornog zakona je tehničko-pravno komplikvano pitanje, ali postoje rješenja. Da li su lideri spremni da se sastanu i dogovore kompromis? Politika je umjetnost kompromisa. To ne vidimo trenutno. Zemlja ne može priuštiti da gubi vrijeme. Susjedi idu naprijed, razvijaju se ekonomski brže i to su pitanja o kojima moramo pričati, a to žele i građani“, smatra ambasador Ferguson.

Da li je Čovićeva izjava prijetnja evropskom putu BiH?

Ne znam šta je mislio pod tim. To trebate pitati njega. Ono što je nama rekao na sastanku u petak je bilo vezano za njegovu stalnu predanost EU“, odgovorio je ambasador Ferguson.

Gost emisije Dana uživo smatra da se puno političke energije ulaže u političku retoriku koja ne rješava socio-ekonomske reforme, a da važni zakoni čekaju da budu usvojeni.

Pažnju usmjeriti s rata riječi na prava pitanja koju su svih 14 lidera obećali prilikom potpisivanja britansko-njemačke inicijative. Ta obaveza je potpisana i još čekamo da se implementira“, rekao je ambasador Ferguson.

Danas je u Zagrebu održana komemoracija presuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku. Komemoracija ratnom zločincu u zemlji članici Evropske unije. Kako to komentirate?

Ja sam ambasador u BiH. Ali govorimo o presuđenom ratnom zločincu. Važno je da se poštuju presude i da se okrenemo budućnosti. Kada se emocije spuste vjerujem da će zemlja i region ići naprijed“, odgovorio je ambasador Ferguson.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson je kazao da BiH zaostaje za zemljama regiona na evropskom putu.

Prema riječima Junckera Srbija i Crna Gora trenutno predvode na tom putu. Postoji i razvija se strategija Zapadnog Balkana koja će biti završena u februaru iduće godine kada će stvari biti jasnije. Johannes Hahn je rekao da nema ništa besplatno vezano za kandidatski status BiH u EU. U ovom periodu i ovom vremenu ako zemlja želi u EU – mora ići naprijed, mora ispuniti uslove. Ovo je pitanje predanosti da li je u riječima ili je stvarna predanost“, kazao je gost emisije Dan uživo na N1 televiziji.