Reko za N1: Enormno bogati neka pokažu kako su zaradili

Vijesti 13. dec 201721:46 > 14. dec 2017 08:24
N1

Gost Pressinga na N1 bio je Amir Reko Makedonac, koji je sa Amirom Zukićem razgovarao i o njegovom političkom projektu Most 21.

Reko je kazao da je pravac pokreta Most 21 drugačiji.

“Mi nismo krenuli da bi imali jednog ili dva ministra, da se utopimo sa strankama na vlasti. Mi ćemo ostati vjerni svojoj ideji, ako ne dobijemo povjerenje ostat ćemo vjerni sebi – i čekat ćemo drugu šansu”, izjavio je.

On je kazao da 22 godine imamo iste stranke na vlasti i u koaliciji.

“Imamo i takozvanu ljevicu, nije to onakva kakvu smo željeli. Interesantno mi je kad kažu da djeluju na području BiH – a djeluju samo u Federaciji. Nije to tačno, što lažu narod. Djeluju samo u FBiH”.

On je kazao i to da ima mnogo poštenih ljudi, koji su u takvim strankama, ali i u drugim strankama.

“Željeli su da daju dio sebe, da pomognu, da utiču na stanje. Ali oni koji vode ove stranke treba da kažu ‘dosta je bilo, 22 godine sam uzimao novac – imao sam 5-6-7 hiljada maraka, dosta je, neću više tako. Idem raditi nešto drugo”.

“Pozivam ih, da rade, neka šmirglaju dasku, da vide kako je radniku zaraditi pare”, ocijenio je Amir Reko.

“Neka budu fer, neka kažu ‘ovako više nećemo, dajem ostavku. Idem nešto drugo da radim’. Ali nismo naivni, neće se to desiti, lijepo je, uživaju”, kazao je u Pressingu Amir Reko – Makedonac.

On kaže da alternativa ne mora biti Most, ali narod mora naći alternativu.

“Moj životni san je da odem u moje selo, da napravim brvnaru, napravim fenjer i popijem kahvu. Nisam pošao u ovo jer mi treba novac, imam svoju firmu, ali ovo se više ne može trpiti. Moram zajedničkim snagama učiniti sve – pomoći ljudima, penzionerima”.

“Ostavljamo stare da umiru, nemaju tableta, ostavljamo invalide same, psihičke bolesnike, znate koliko ih je. Niko im ne pomaže. Kažemo onda našem komšiji, ša ću mu ja, a čovjek hoće samo pošteno da radi, da donese porodici. Danas ima toliko siromašnih – a nemaju da jedu večeras. To su one osobe koje nisu fizički i psihički u stanju da pomognu. Ko će im pomoći”, ispričao je za N1 Reko.

“Danas nani u bolnici ne daju tablete, morat će tražiti nekog, a nema nikog. Šta onda, treba da umre? Kakvo smo društvo, to je slika nas Bosanaca i Hercegovaca – o tome moramo razgovarati”.

“Ovi koji su enormno bogati – koji su pokrali i popljačkali, pa ne može se toliko bogatstvo imati za 15 godina. Moraju da pokažu kako su zaradili to. Ne može drugačije. Mladi ljudi, šta će oni da rade, moraju da bježe”.

Reko je kazao da postoje jednostavni programi kako pomoći mladim ljudima.

“Bit ću konkretan, to nije nauka. Mladi čovjek treba da ima laptop, telefon, da otkuca mail, da za dva sata dobije broj da ima firmu. Da mu ne treba ni marka, dok ne zaradi 75.000 na godišnjem nivou. Ne smije imati troškova ni marku”.

Ocijenio je da mladi ljudi imaju kreativnost u sebi danas.

“18 posto će ih preći tu granicu, oni trebaju onda plaćati poreze. Oni koji nisu uspjeli – trebaju ponovo šansu, uspjet će sljedećeg puta. Koji su uspješni, treba im dati kredite – bit će još uspješniji”, kazao je.

Jedini rizik u svemu, naveo je Reko jeste što će morati da se odjave sa biroa za nezaposelene.