20 godina zapuštenosti nacionalnog spomenika – Vile Mandić

Vijesti 14. dec 201716:51 > 19:11
N1

Vila Mandić izgrađena je 1903. godine za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića. Na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu 8.februara 1984.godine u ovoj Vili je otvoren Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara.

Vila Mandić je uništena tokom granatiranja Sarajeva, pri čemu je najviše stradala i postavka muzeja, ipak neki eksponati su sačuvani i nalaze se u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH, gdje se više od 20 godina nalazi Olimpijski muzej.

A isto toliko godina je Vila Mandić zapuštena.

“Olimpijski muzej predstavlja svijetli dio tradicije grada Sarajeva i BiH. Mi smo jedini olimpijski grad u ovom regionu, jedini smo imali Zimske olimpijske igre i ako pogledate istoriju Sarajeva u XX vijeku, pored atentata, opsade, Sarajevo Olimpijadom može biti ponosan u nekim globalnim razmjerama”, naveo je Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2009. godine Vilu Mandić je proglasila nacionalnim spomenikom. Na naš upit o trenutnom stanju ovog nacionalnog spomenika, nismo dobili odgovor.

Do sada su urađene dvije faze rekonstrukcije Vile Mandić. Prema riječima gradonačelnika Sarajeva trenutno se radi glavni projekat za fasadu, a ostali djelovi glavnog projekta su završeni.

Krajem marta bi se trebalo početi sa rekonstrukcijom Olimpijskog muzeja, najavljuje gradonacelnik Abdulah Skaka.

“Znači, ovo je treća faza. Ukupni projekat vjerujemo da će iznositi nešto preko milion KM i da ćemo na taj način zaista vratiti stari sjaj Olimpijskom muzeju.”

A za vraćanje starog sjaja ovom nacionalnom spomeniku, grad Sarajevo je, prema riječima ministra kulture i sporta KS uložio svega 100 hiljada KM.

“Ministarstvo kulture i sporta KS odvojili smo 500 hiljada KM rebalansom budžeta za 2017.godinu za sanaciju i uređenje Vile Mandić, i sad je potrebna određena dokumentacija koju treba da prilože vlasnici Vile da bi se ušlo u realizaciju tog projekta. Mi smo već u ljeto 2016. obećali da ćemo iznać ta sredstva i to ćemo uraditi”, izjavio je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Nažalost, Olimpijski muzej dijeli sudbinu većine institucija kulture u glavnom bh. gradu. Numankadić je u ovom poslu 34 godine, te kako kaže bio bi jako sretan da radni vijek završi sa obnovom muzeja.

A njegova obnova se očekuje da bude gotova u januaru 2019. godine.