Kuba hit destinacija za Sarajlije u Novoj godini

Reuters

Još 13 dana ostalo je do 'najluđe noći' u godini. Već sada je jasno, ova Nova Godina u Sarajevu biće spektakularna, očekuje se dolazak brojnih turista iz cijele regije, ali mnogo je i onih koji će 2018. dočekati u nekoj evropskoj prijestonici.

Provjerom sajtova za pronalazak smještaja može se vidjeti da je većina kapaciteta za novogodišnu noć u Sarajevu popunjena.

“Preko 83 posto je popunjeno kapaciteta u Sarajevo. S pravom možemo se nadati da će biti punjeni svi smještajni kapaciteti, kada je u pitanju Nova Godina i dolazak u Sarajevo”, kaže Nermin Muzur.

Nadaju se da će oboriti prošlogodišnji rekord. Turistima obećavaju zagarantovan provod.

“Dvadesetog decembra ćemo imati pozdravni koncert Sarajevske filharmonije. 31. je Zdravko Čolić. Prvog januara na još jednom tradicionalnom mjestu za okupljanje i dernek ispred Vječne vatre koncert Crvene jabuke”, podsjeća Muzur.

I u turističkim agencijama zadovoljno trljaju ruke. Veliki je broj onih koji će Novu godinu dočekati van zemlje. Povoljni aranžmani i mogućnost plaćanja na rate najčešće su traženi.

“Konkretno za evropske destinacije to su neke cijene od 200 do 500 KM, ili Pariz, Berlin i Barselona preko 500 KM”, otkriva Muharem Konjalić.

Manji je broj onih koji odaberu skuplje aranžmane. Daleke destinacije koje koštaju i do nekoliko hiljada maraka.

“Zemlje poput Šri Lanke, Zanzibara, Balija, Tajlanda…Hit destinacija kada je u pitanju Nova Godina je Kuba”, dodaje Konjalić.

Osim dočeka na otvorenom, ili putovanja sa turističkom organizacijom brojni su oni koji će 2018. dočekati sa prijateljima i porodicom.

U doček Nove godine biće uloženo nešto više od 200 hiljada maraka, kažu u Turističkoj organizaciji KS. Samo od boravišne takse, prema sadašnjim procjenama biće prikupljeno više od 70 hiljada maraka.