"Balkan više nije bure baruta, nova energija je u regionu"

Vijesti 19. dec 201709:04 > 09:07
N1

Ministar u Vladi Makedonije, Edmond Ademi i državni sektretar javne uprave u Sloveniji Nejc Brezovar bili su gosti Novog dana nakon što su u Sarajevu prisustvovali na Trećem poslovnom forumu i akademiji "Vrijeme je za Evropu".

Ademi i Brezovar su pohvalili domaćinstvo Trećeg poslovnog foruma / Opšte-društveni dijalog u BiH i Svečane akademije “Vrijeme je za Evropu“, kazavši da je ovo jako važan regionalni forum, gdje se mnogo razgovaralo – te je istaknuto da zemlje Zapadnog Balkana moraju zajedno krenuti naprijed ka EU.

“Možemo zaključiti da Balkan nije više bure baruta, nego je nova energija u regionu. Treba se podržavati i gurati naprijed. Pripadamo Evropi, geografski i teritorijalno”, naveo je Ademi za N1.

On je ocijenio da zemlje Zapadnog Balkana moraju prvo kući uraditi “domaću zadaću”, a onda nakon toga u Briselu, sjedištu EU.

“Za Zapadni Balkan su mir i EU integracije najbolja situacija. Slovenija je 13 godina članica EU, želimo pomoći ostalim državama da se što prije integriraju u EU. Bitno je da razgovaramo, da je dijalog otvoren”, naveo je Brezovar.

Ima li Slovenija savjete za susjede?

“Neka ne odustaju. Ako žele pomoć, stručnjake, iskustvo, to im se nudi”, naveo je.

Mnogo se govori da je velika administracija kamen spoticanja, međutim Brezovar je ocijenio da samo to konstatovati nije jednostavno.

“Mislim da nije toliko uvijek. Mogu reći da je broj zaposlenih u Sloveniji u javnoj upravi pao. Očekuje se i misli da je previše administracije, ali oni nude bitke usluge”, kazao je.

Na pitanje koliko zemlje rade za EU – odgovorio je Edmond Ademi.

“U principu, Makedonija je dobila status kandidata 2005. godine. U to vrijeme je bila među vodećim državama u regionu. Sada, 12 godina kasnije – nažalost, Makedonija je ostala gdje je bila. Više zbog unutrašnje situacije, rada i nerada prijašnje Vlade koja je ušla u drugačije vode”, ocijenio je.

“Velikim dijelom smo krivi kao država, ali nažalost EU na vrijeme nije mogla da procijeni stvari kako će se odvijati”, dodao je.

On smatra da zemlje Zapadnog Balkana imaju zadaće prema EU.

“Ako ne zbog Brisela, onda zbog samih nas i građana”, dodao je Ademi.

Podsjetio je da je Makedonija 1. juna dobila novu Vladu, čime je Makedonija vraćena u centar interesa EU, a da je novi premijer zemlje – posjetio BiH u prvom službenom putovanju.

Obojica su ocijenili da su zemlje regije pojedinačno male, te da su ekonomije povezane.

“Ako je dobro zemljama u regionu – ostalim će ići dobro također”, naveo je Brezovar.

Komentarisao je i odnose Slovenije i Hrvatske, te mogućnost arbitraže.

“Slovenija sa Hrvatskom ima dobre odnose, ali sud u Haagu je donio odlulu, i tu odluku treba ispoštovati. Razumni smo ljudi, pa vjerujem da će doći do razumnog zaključka – implementacije arbitraže i odluke suda”, naveo je.

Smatra da bi bio problem ako države ne bi ispoštovale arbitražu, jer to nije dobar signal.

Za kraj gostovanja u Novom danu Ademi i Brezovar su kazali da aktuelna politika zemalja regiona mora da gleda u budućnost.

“Ako postoji razuman dijalog, to je jedini način da se izađe iz prošlosti”, kazao je Brezovar.

“Prošlost kao takva nije najsjajnija za region. Ono što se dešavalo – svako mora preuzeti odgovornost, za dobro i loše”, naveo je Ademi uz poruku da je potrebno gledati naprijed.