Čampara: U Vladu FBiH stigao i zahtjev pripadnika OSA-e

Vijesti 19. dec 201710:34 > 10:35
N1

Policijski sindikati počeli su se okupljati ispred zgrade Federalnog Parlamenta u Sarajevu kako bi još jednom pokazali svoje neslaganje s Prijedlogom zakona o PIO, o kojem bi im bile obračunavate manje penzije nego po važećem zakonu.

“Ne mogu odgovoriti na pitanje da li će taj zakon danas biti na sjednici Parlamenta, koliko sam obaviješten, neće biti. To je stvar samog rukovodstva Parlamenta i same procedure u Parlamentu FBiH. Mislim da se zakon neće danas naći na zasjedanju Predstavničkog doma PFBiH. Što se zakona tiče, mi smo razgovarali i pregovarali sa Sindikatom, sa više sindikata policije. Mi ostajemo na onom stanovištu da se njihov status rješava kroz izmjene Zakona o policijskim službenicima, ono što su oni u suštini i pristali. Taj zakon njima odgovara i traže samo garancije da taj zakon prođe u parlamentarnoj proceduri”, kazao je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

“Ovdje je problem da se stavi upućujuća norma samo za policijske službenike. Sad su me obavijestili da je u Vladu stigao i zahtjev pripadnika OSA-e da i oni budu u tom zakonu da se posebno tretiraju. Imamo zahtjev vatrogasaca, zahtjev zatvorskih čuvara, nagovještaj rudara i u tom slučaju bi ovaj zakon bio potpuno bespredmetan i sam bi sebe urušio”, naveo je Čampara.

Policijski sindikati  traže poseban status, što im je Vlada FBiH u spornom zakonu i dodijelila, ali policajci traže i dodatne garancije.

Policijski službenici traže da se u novi zakon uvrsti amandman, prema kojem će način penzionisanja biti regulisan posebnim Zakonom o policijskim službenicima.