Policajci ogorčeni zbog informacija o visini njihovih plata

N1

Parlament Federacije BiH cijeli dan raspravlja o poslaničkim pitanjima i dnevnom redu koji još uvijek nije usvojen. Ispred Parlamenta jutros protest policajaca nezadovoljnih novim Zakonom o PIO-u.

Nakon jučerašnjeg protesta pred Vladom FBiH, danas ponovo mirni protest policajaca, ovaj put pred Parlamentom FBiH. Ponovo isti zahtjev.

“Tražimo jednu rečenicu u Zakonu o PIO-u, upućujuću normu. Posebnim zakom regulisati ostvarivanje prava policajaca prilikom odlaska u penziju”, kaže Dejan Ilić.

Od posebne norme, što se tiče Vlade FBiH nema ništa, poručuje ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara iz SDA. Kaže: i drugi traže posebne uslove odlaska u penziju, to bi moglo urušiti sistem.

“Imamo zahtjev sindikata vatrogasaca, zahtjev zatvorskih čuvara i imamo nagovještaje od strane rudara i na taj način ovaj zakon bi bio potpuno bespredmetan”, tvrdi Čampara.

Oprečno mišljenje ima SBB-ov ministar Vesko Drljača koji vodi ministarstvo rada i socijalne zaštite.

“A onda se pojavili i policajci koji su izašli sa analizom, procjenom koja se pokazala kao tačna da će doći do drastičnog smanjenja penzija policijskim službenicima. Od 25 do 30 posto zavisi od pozicije. I valja ga riješavati”, ističe Drljača.

Policajci ogorčeni ovim rješenjem. Kažu da su se u medijima pojavile lažne informacije o penzijama i platama policijskih službenika. Pokazuju riješenje bivšeg kolege na 428 KM. Kada se taj iznos pomnoži sa koeficijentom penzija iznosi 777 KM.

Kome će i koliko penzije biti umanjene nije poznato ni Vladi FBiH, potvrdio nam je ministar Vesko Drljača. Analizu izrađuje federalni Fond PIO. Rasprava o njemu za današnje zasjedanje uopšte nije bila predviđena.

“Iz nepovjerenja prema Vladi, očekivali smo danas da oni stave na dnevni red, što naravno nije u skladu sa Zakonom, ali Vlada se ponaša na takav način da im uopšte ne vjerujemo, da ne bi došlo do stavljanja na dnevni red”, dodaje Ilić.

Policajci najavljuju veliki protest za 29. decembar, za kada je najavljena naredna sjednica Parlamenta FBiH.