GS: Odluka Predsjedništva o Jerusalimu dobra za BiH

Vijesti 22. dec 201710:04 > 10:07
GS BiH

Građanski savez smatra da je odluka Predsjedništva BiH da Bosna i Hercegovina ostane suzdržana u UN-u prilikom glasanja o statusu Jerusalima pragmatična i dugoročno dobra za BiH, saopćeno je iz GS-a.

Saopćenje Građanskog saveza prenosimo u cjelosti:

“U potpunosti uvažavajući višedecenijske patnje palestinskog naroda, posao Predsjedništva BiH je da vodi vanjsku politiku koja je u najboljem interesu naše zemlje. Strateška odluka naše zemlje je da koordinara sa zapadnim saveznicima po svim ključnim pitanjima i da bude suzdržana kada u EU nema koncenzusa. Naš glas za rezoluciju o Jerusalimu ne bi promijenio ništa u konačnom ishodu, ali bi nas mogao koštati jednog od naša dva najvažnija strateška savezništva.

Građanski savez ovim putem podsjeća javnost Bosne i Hercegovine da su američki avioni bombardovali snage Radovana Karadžića oko Sarajeva, odnosno da su Sjedinjene Američke Države poslale desetine hiljada svojih vojnika da osiguraju mir u našoj zemlji nakon četiri godine genocidnog napada na Bosnu i Hercegovinu i njeno bošnjačko stanovništvo, ali i one Srbe i Hrvate koji smatraju da Bošnjaci u ovoj zemlji ne treba da žive iza bodljikave žice. Istovremeno, oni koji danas rone krokodilske suze nad sudbinom Palestinaca su isti oni koji su i u ratu i u godinama nakon rata flertovali sa uspostavom bošnjačke Palestine na teritoriji Bosne i Hercegovini i sanjali o tome da vladaju „u svojoj vjeri, na svojoj zemlji“ u zamišljenoj „zemljici Bosni“.

Građanski savez ovim putem poziva Bakira Izetbegovića da se idući put kada bude glasao o sličnim pitanjima vodi računa o interesima Bosne i Hercegovine prije svega. Njegov posao nije da štiti i brani Palestinu i Palestince – kojima treba pomoć, ali niti im BiH može pomoći, niti se naša pomoć traži – nego da vodi računa o tome da Bosna i Hercegovina ne postane nova, evropska Palestina, a njeno muslimansko stanovništvo evropski Palestinci. Izetbegović ima pravo na svoja uvjerenja i stavove, ali izvan radnog vremena i izvan zgrade Predsjedništva BiH. Imajući u vidu divljanje krajnje desnice u Evropu i da su u nekim evropskim zemljama na vlasti nacisti, niko u BiH nema pravo da se poigrava sa odnosom Sjedinjenih Država prema našoj zemlji. Nama sa Srednjeg istoka trebaju investicije, a ne njihovi problemi koji sa nama nemaju nikakve veze niti ih mi možemo riješiti.

Mi u GS-u smatramo da su SAD naš najvažniji partner i da treba da sve radimo da svoje interese štitimo boreći se da zadržimo SAD kao ključnog saveznika.

Građanski savez ovim putem podsjeća i Izetbegovića i SDA da je jedna od konstanti američke vanjske politike već četvrt vijeka stav da se Bosna i Hercegovina ne može dijeliti. Našu javnost treba podsjetiti da između demokratske većine građana BiH i Palestine ne stoje naše elite – naprotiv, njihovo ponašanje pokazuje da ne bi imali ništa protiv bošnjačke Palestine – nego nadstranački vanjskopolitički konsenzus u Sjedinjenim Državama i prolivenom krvlju iskazana volja demokratske većine građana BiH da ne žive kao građani drugog reda u svojoj zemlji. Naše elite su učinile sve da prokockaju savezništvo koje traje onoliko koliko traje i naša nezavisnost i stoga GS smatra da je odluka Predsjedništva BiH u slučaju rezolucije o Jerusalimu konačno korak u pravom smjeru.”