Košarac: Kategorično protiv promjene Dejtona

Vijesti 25. dec 201716:59 > 17:05
N1

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je danas da "institucije Republike Srpske promovišu slovo izvornog Dejtonskog sporazuma i njegovu dosljednu primjenu, bez intervencija visokog predstavnika u BiH".

On je rekao da institucije Republike Srpske neće prestati da se bave analizom svih neustavno prenesenih nadležnosti sa nivoa ovog entiteta na nivo BiH, s ciljem njihove ozbiljne revizije.

Košarac je rekao da je “kategorično protiv svih novih američkih, bjelosvjetskih i drugih” inicijativa za promjenu izvornog Dejtonskog sporazuma.

“Mi smo u BiH već navikli na mogobrojne razne strane inicijative koje po svom sadržaju nisu bile dobronamjerne. Mislim da stranci, koji imaju lažnu brigu prema BiH, treba da mnogo više vode računa na koji način visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH interveniše i tumači Dejtonski sporazum”,rekao je Košarac novinarima na Ravnoj planini.

On je podsjetio da je bilo situacija da su i visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice u BiH veoma često intervenisali u tom dokumentu i tako činili štetu svima u BiH.

“Ta šteta je nanesena BiH, nanesena je povjerenju u ovoj zeljmi, i mislim da bilo kakva priča o nekakvom ‘Dejtonu dva’ može samo da dodatno ugrozi povjerenje u BiH i dovede do novih političkih turbulencija”, rekao je Košarac koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On smatra da još postoji dovoljno političke snage i političkih autoriteta, uključujući institucije, da se intenzivnije radi na dosljednoj primjeni izvornog Dejtonskog sporazuma.

Košarac tvrdi da su institucije BiH nanijele mnogo štete institucijama Republike Srpske, s obzirom na to da zajedničke institucije mnogo koštaju građane Republike Srpske.

“Ne vidim efekte tih institucija koje su proizvod nametnutih rješenja visokog predstavnika u BiH. Smatram da je važno uvažavati i primjenjivati Dejtonski sporazum, kao i kapacitete institucija na svim nivoima vlasti u BiH, od opština preko kantona i entiteta do institucija BiH, i tražiti da u domenu ustavnih nadležnosti svako radi svoj posao”, poručio je Košarac.

Svaka druga inicijativa, zaključuje on, neće doprinijeti vraćanju povjerenja i međusobnog uvažavanja naroda i građana u BiH.

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majkl R. Tarner u pismu državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu ukazao je “na prijeku potrebu da se Vašington okrene regionu Balkana i preuzme vodeću ulogu u procesu pomirenja” i predložio potpisivanje “Dejtona dva”.

U decembru prošle godine Ustavni sud je izglasao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina. Parlament BiH mora brzo da osigura izmjene tog zakona do izbora u oktobru 2018. Neuspjeh u tome će skoro sigurno izložiti opasnosti mir koji traje već više od dve decenije”, ocijenio je Tarner, dodajući da “Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu da žive zajedno u miru i osiguraju slobodu i jednaka prava svim narodima”.