Ambasadori Rumunije i Francuske u BiH zasadili lipe

Vijesti 03. feb 201513:07 > 13:11
Anadolija

Ambasadorica Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi i ambasador Rumunije u BiH Filip Teodorescu danas su u Aleji ambasadora u Sarajevu zasadili dva nova stabla lipe.

Zahvalnost Općini Stari Grad koja je domaćin tradicionalne sadnje lipa u Aleji posebno je izrazio rumunski ambasador u BiH koji je kazao kako sadnja drveća u zemlji iz koje dolazi ima poseban značaj. 

“Mi na Balkanu kao i mi u Rumuniji imamo posebno značenje kada govorimo o sadnji drveća. Za nas je to znak onoga što je trajno u vremenu. Želim da to bude simbol podrške Rumunije Bosni i Hercegovini kao zemlji. Također, želim da ovo bude podrška BiH kao samostalnoj i nezavisnoj zemlji i njenom putu ka Evropskoj Uniji”, kazao je Teodorescu.

Novim, 136. stablom lipe koju je posadila francuska ambasadorica u BiH, kompletiran je prvi dio Aleje ambasadora. Prema njenim riječima, drvo je trajni svjedok prijateljstva između dvije zemlje. 

“Oduševljena sam što sam i ja danas ovdje pozvana. Drago mi je što imam priliku kao i drugi ambasadori da posadim drvo ovdje. Rečeno mi je da se radi o lipi, a lipa je simbol života kao što znamo. U BiH izgleda da je ona i simbol prijateljstva, tako da je to za mene jedno posebno zadovoljstvo. Drago mi je što sam jedno takvo drvo posadila da ovjekovječim prijateljstvo između Francuske i BiH”, kazala je Bodonyi.

Anadolija

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako se tradicija sadnji lipa u Aleji nastavlja i u budućnosti. Najavio je kako će sredinom marta Aleja biti bogatija za tri nove lipe koje će, kako je kazao, posaditi ambasadori Vatikana, Slovačke i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. 

“Tradicija se nastavlja. Danas smo došli do 136. odnosno 137. lipe u Aleji ambasadora. Ono što bih ja posebno ovom prilikom želio naglasiti da smo stari dio Aleje ambasadora završili sa Republikom Francuskom. Nastavljamo sa gospodinom Filipom novi dio Aleje ambasadora i već ćemo sredinom marta imati sadnju sa tri ambasadora”, zaključio je Hadžibajrić.